Skip to main content
search

Roots Natuurpad – Zuidlaren-Onnen – Wandelen naar de Appelbergen

By 13 september 2024september 18th, 202410-15 KM, Drenthe, Groningen, Roots Natuurpad

Roots Natuurpad Zuidlaren-Onnen

Wandelen naar de Appelbergen

 

Kenmerken

Lengte: 14 kilometer

Startpunt: P en R Westlaren

Eindpunt: Onnen

Landschap: Bos en akkerland

Roots Natuurpad - Zuidlaren-Onnen - Wandelen naar de Appelbergen

Vanaf Zuidlaren wandel je via natuurgebied Appèlbergen en het Noordlaarderbos naar Glimmen. Onderweg passeer je ook nog het heideterrein Vijftig Bunder. Hierna volgt de Onner Es en eindig je in het plaatsje Onnen. Hoogtepunt is de Onner Es, een fabelachtig mooie landschap. De hooggelegen akker, ten zuiden van het Groningse dorp Onnen, op de Hondsrug. Je loopt over een glooiend wandelpad tussen landbouwgrond en weilanden door. Hier wordt huttentut verbouwd dat wordt gebruikt om olie van te maken. Je ziet in de verte een veen liggen dat is ontstaan in de ijstijd. Het landschap wordt gezien als landschappelijk zeer waardevol. Ik kom langs een man die een paard van hoeven voorziet, ‘hij beslaat het paard’. Het doet me denken aan mijn vader, een paardeliefhebber, die ook altijd paarden had. Ik raak in gesprek en hij vertelt met passie over zijn beroep en zijn hobby; ‘Luister naar het klikken van de hoeven van het paard, en je wordt rustig.’

Wandeling over het Roots Natuurpad van Zuidlaren naar Onnen bij een hoefsmid

Appel of appèl

Appelbergen of Appélbergen? De klemtoon ligt op de tweede lettergreep, dat had ik niet verwacht. Een beetje onderzoek leert dat het de naam is  van een voormalig militair oefenterrein. Dat verklaart veel. Op appél gaan, een militaire term voor de verplichte samenkomst ter controle van de aanwezigheid van alle manschappen.

Wandeling over het Roots Natuurpad van Zuidlaren naar Onnen

Vijftig Bunder

De Vijftig Bunder is een natuurgebied dat in beheer is van Natuurmonumenten. De naam verwijst naar de geschatte grootte: 50 bunder, oorspronkelijk ruim 65 ha. Het natuurgebied is een heideveld met daaromheen stukken bos. In het gebied zijn veel verschillende dieren te vinden zoals de Schotse Hooglander, maar ook verschillende vogelsoorten. In het gebied zijn evenals in het noordelijker gelegen Groningse Noordlaarderbos karrensporen uit de Middeleeuwen te vinden en 7000 jaar oude grafheuvels.

Wandeling over het Roots Natuurpad van Zuidlaren naar Onnen bij Vijftig Bunder
Wandeling over het Roots Natuurpad van Zuidlaren naar Onnen bij Vijftig Bunder

Noordlaarderbos

Het bos is sinds de jaren 1930 voor een groot deel eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. Met een oppervlakte van 120 hectare behoort het tot de grootste bossen van de provincie. Het bos vormt onderdeel van het Nationaal Landschap Drentsche Aa. Het bos wordt doorsneden door drie hoofdlanen en de kaarsrechte Duinweg aan oostzijde van het bos dateert van rond 1872. Het bos ontstond in de 19e eeuw als productiebos en heeft deze functie tot eind jaren 1970 behouden. Sinds de jaren 1980 wordt het bos echter omgevormd tot een gemengd bos. Voormalig boswachter Leendert Brunsting heeft in dit bos veel geëxperimenteerd met diverse boomsoorten. Hij plantte niet alleen uitheemse sparren en eiken, maar ook beuk, esdoorn, haagbeuk en hazelaar.

Wandeling over het Roots Natuurpad van Zuidlaren naar Onnen bij het Noordlaarderbos

Appelbergen

Appelbergen is de naam van een voormalig militair oefenterrein en tegenwoordig een bos met heide- en veenrestanten ten oosten van Glimmen. De naam wordt uitgesproken met de klemtoon op de eerste e, dus als het woord appel, in de militaire betekenis.

Wandeling over het Roots Natuurpad van Zuidlaren naar Onnen

Menno's Tuintje

Aan de rand van de Onner Esch ligt Menno’s tuintje. Het is particulier eigendom van de familie Nanninga die de nalatenschap van hun vader Menno goed willen beheren met de inrichting van deze bijen- en insectenidylle. Het middenveld van de tuin is geheel afgeplagd en er is een ‘Hondsrug’ mengsel van Cruydthoek ingezaaid, met onder andere hazenpootje, gele morgenster, margriet en kamille. In de haag staan meidoorn, sleedoorn, pruim en berk en verder tamme kastanje, pruim, appel en peer.

Wandeling over het Roots Natuurpad van Zuidlaren naar Onnen bij Menno's Tuin
Wandeling over het Roots Natuurpad van Zuidlaren naar Onnen bij Menno's Tuin

Onnen is een esdorp met als eigenaardigheid dat de Onner es een flink stuk buiten het eigenlijke dorp ligt. Het dorp is mooi gelegen tussen oude natuurgebieden zoals de Onnerpolder, de Onner Es en het Steenberger Veen. Het is de laatste jaren populair geworden als woondorp voor rustzoekende forenzen.

Wandeling over het Roots Natuurpad van Zuidlaren naar Onnen bij een boerderij in Onnen

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE