Skip to main content
search

Knopenrondje Wageningse Bovenpolder – Wandelen door uiterwaarden van de Nederrijn

Knopenrondje Wageningse Bovenpolder

Wandelen door uiterwaarden van de Nederrijn

 

Kenmerken

Lengte: 8,5 kilometer

Start- en eindpunt: Veerweg Wageningen

Landschap: Polder en uiterwaarden

Routemakers: Fred en Marion den Hertog

Knopenrondje Wageningse Bovenpolder

Het Knopenrondje is een uiterst aangename wandeling door de uiterwaarden van de Nederrijn. Ingeklemd tussen de Wageningse Berg en de Nederrijn wandel je over onverharde paden door het gebied. Soms dicht bij de Nederrijn waar roeiboten en vrachtschepen dichtbij voorbij komen. Verderop tussen bramenstruiken over de zomerdijk met overal watervogels. Zilverreigers, aalschovers en vele eendensoorten fourageren in het water. Onderweg passeer je twee cultuurhistorisch plekken: de oude steenfabriek en boerderij Wolfswaard. Een Knopenrondje dat er mag zijn met daarbij verschillende mogelijkheden om door te steken of te variëren in de route.

Knopenrondje Wageningse Bovenpolder

Fred en Marion den Hertog over de route

De Wageningse Bovenpolder is een fantastisch natuurgebied gelegen ten zuiden van Wageningen in de uiterwaarden van de Nederrijn. In dit gebied wandel je over dijkjes, slingerende paadjes, over gras- en rietland en door wilgen- of ooibossen. Door het grote aantal bomen, struiken, bloemen en kruiden is de Bovenpolder een uitstekend leefgebied voor talrijke vogelsoorten. Grote kans dat je steltlopers, weidevogels en/of watervogels in beeld krijgt of hoort. Je wandelt ook een stukje over de winterdijk aan de rand van de stad. Hier vanaf heb je een schitterend zicht op de Bovenpolder en zie je enkele historische gebouwen in de stad. Het stadscentrum is kort bij de dijk, daar vind je meerdere horecabedrijven. Vlak bij de Nederrijn staat de boerderij De Wolfswaard, vroeger stond hier een kasteel. Vanaf de oevers van de rivier wandel je naar de Nevengeul, een moerasgebied met oeverruigtes en rietranden. Over de zomerdijk wandel je langs de oude steenfabriek en ten slotte struin je door de uiterwaarden naar de rand van de Wageningse Berg, een stuwwal uit de voorlaatste ijstijd.

Achtergrondinformatie

Wageningse Bovenpolder

Het heeft officieel de Bovenpolder heet maar wordt nog vaak de uiterwaarden genoemd. Hier krijgt de natuur de ruimte zeker nadat het waterpeil hier nog hoger wordt gehouden. Hierdoor is een uniek gebied aan het ontstaan. Er is een beverburcht en zelfs de zeldzame kwartelkoning komt hier voor. Deze schuwe vogel broedt in hooilanden en de uiterwaarden bij Wageningen is een van de weinige plekken in Nederland waar deze vogel nog regelmatig wordt gesignaleerd.

Knopenrondje Wageningse Bovenpolder

Boerderij De Wolfswaard

De meer dan tweehonderd jaar oude boerderij was voorheen een veerhuis. Voor 1940 spraken de Wageningers over ‘het kleine veer’. De pachter van de boerderij, Van Roekel, was tevens veerbaas. Hij had een grote roeiboot en Van Roekel zette hiermee meestal fabrieksarbeiders van en naar De Betuwe over. Het was een plek waar tal van verzetsactiviteiten plaatsvonden tijdens de Duitse bezetting van Nederland. De OD kwam er samen en er werd een illegale zender gebouwd waarmee uitgezonden werd tijdens de April-Meistakingen van 1943. Ook was het een plek waar onderduikers terecht konden, totdat er op 20 mei 1944 een inval was en twee joodse onderduikers en verzetsmensen en eigenaren van de bovenwoning Eltien en Neeltje Krijthe werden opgepakt.

Knopenrondje Wageningse Bovenpolder bj Wolfswaard
Knopenrondje Wageningse Bovenpolder bj Wolfswaard

Steenfabriek De Bovenste Polder

De steenfabriek is in 1923 gebouwd met een zigzagringoven naar ontwerp van J.J. Wentink. De steenfabriek was tot in de jaren 60 in gebruik. Zoals zovele steenfabrieken sloot de Bovenste Polder na WOII haar deuren, en wel in 1965. De gemeente Wageningen wilde de steenfabriek slopen ten behoeve van stadsuitbreiding aan de rivier, maar de Raad van State besliste dat er geen nieuwbouw mocht plaatsvinden in het prachtige uiterwaardenlandschap. Hierna heeft de steenfabriek een herbestemming gekregen. In het gebouw van de steenfabriek zijn enkele woningen, er is atelierruimte voor kunstenaars en oefenruimte voor muziekgroepen. Daarnaast zijn kanovereniging ‘WKV De Bovenste Polder’ en Waterscouting ‘Musinga-Rijn’ er gevestigd.

Knopenrondje Wageningse Bovenpolder bij de steenfabriek

Nederrijn

Langs de Nederrijn heeft herstel van de karakteristieke riviernatuur langs de Rijntakken plaatsgevonden. Een van die projecten is het project Noordoever Nederrijn. Dit project omvat de noordelijke oevers van de Nederrijn van Arnhem tot aan de stuw bij Amerongen, een afstand van circa 40 kilometer. Door natuurontwikkeling in de uiterwaarden ontstaat een gevarieerd landschap met moerassen, bloemrijke graslanden, geulen, plassen en ooibossen en de planten en dieren die daarbij horen.

Knopenrondje Wageningse Bovenpolder bij de Nederrijn

Foto's van deze wandeling (met Ivar)

Leave a Reply

Close Menu