Skip to main content
search

Trage Tocht Zeegse – Wandelen naar de Zeegserduinen

Trage Tocht Zeegse

Wandelen naar de Zeegserduinen

 

Kenmerken

Lengte: 12 kilometer

Start- en eindpunt: Grand café Het Witte Huis in Zeegse

Landschap: Stuifzand en beekdal

Trage Tocht Zeegse - Wandelen naar de Zeegserduinen

Ik was vandaag aanwezig bij de presentatie van de nieuwe wandelgids Wandelen langs de Drentse Aa. Routemakers Rob Wolfs en Rutger Burgers wijzen de wandelaar in deze gids, met vijftien wandelingen van 10 tot 18 km, de weg naar al deze verrassingen in het noorden van Drenthe: uitbundig bloeiende graslanden aan de oevers van het kronkelende riviertje, uitgestrekte heidevelden met een grazende kudde schapen en aan de horizon, boven een lommerrijk bosje, het kerktorentje van een pitoresk dorpje waar je met zicht op een hunebed kunt namijmeren boven een welverdiende versnapering.

Wandeling over Trage Tocht Zeegse bij de presentatie van de wandelgids Wandelen langs de Drentse Aa

Na de overhandiging van het eerste exemplaar aan fotografe Jacqueline Guichelaar liepen alle genodigden deze Trage Tocht. Vertegenwoordigers van de uitgeverij, de auteurs en vrijwilligers die de routes controleerden wandelden door het bekoorlijke dal van de Drentse Aa.

Wandeling over Trage Tocht Zeegse bij de presentatie van de wandelgids Wandelen langs de Drentse Aa

Rob Wolfs over de wandeling

Een smaakvolle wandeling door het beekdal van de Drentsche Aa langs Zeegserloop en Schipborgse Diep en over de Zeegserduinen, met het mooiste terras aan de rand van Schipborg. Zeegse is misschien wel het drukste toeristendorp in het gebied van de Drentsche Aa. Het kleine brinkdorp heeft niet zoveel inwoners, maar als uitgangspunt voor fietsers en wandelaars die de omgeving van het beekdal willen verkennen en met de nodige horeca is het een populaire plek. Wanneer we eenmaal het dorp uit zijn, na ons verbaasd te hebben over de vele houten vakantiehuizen in het groen, wanen we ons achter de hoge houtwallen langs de eikenlaan met zicht op het Zeegserloopje weer alleen op de wereld. Het loopje is een zijtak in het bekenstelsel van de Drentsche Aa die uitmondt in het Schipborgse Diep. Deze beek is veel robuuster en kronkelt door een breed, open dal met uitgestrekte hooilanden en moerasbosjes. We lopen langs singels en houtwallen met zicht op het beekdal in de richting van Schipborg, waar we aan de beek genieten van het mooiste terras. Volgt een kort rondje door heuvelachtig bos, langs heideveldjes en zandverstuivinkjes. Verderop maken we een eerste slinger over de Zeegserduinen. De zandduinen zijn nu voornamelijk begroeid met heide, bos en jeneverbessen. Bijzonder is het Siepelveen, een groot meer dat langs de randen begroeid is met galgenstruweel. Eerst lopen we door bungalowbos terug naar het Schipborgse Diep, waar we op lange bomenlanen opnieuw genieten van de weidse uitzichten over het brede beekdal. De route vervolgt over het langgerekte Molenveld, heide met hoge jeneverbesstruiken, waar Schotse Hooglanders de boel kort houden. De lange Schapendrift is een eeuwenoude weg, waarover vroeger de schapen naar de hei werden gedreven. We lopen nog een laatste keer over smalle slingerpaadjes door de duinen en langs het Siepelveen terug naar Zeegse.

Wandeling over Trage Tocht Zeegse bij de presentatie van de wandelgids Wandelen langs de Drentse Aa

De dichter Kopland en de Drentse Aa

Dichter Rutger Kopland schreef tal van gedichten over de Drentsche Aa of zoals hij het schreef de Drentse Aa. Tijdens de wandeling heeft auteur Rob Wolfs op een aantal plekken aan de route een gedicht voorgelezen van Kopland.

Al die jaren dat ik zat te kijken
op het terras aan de rivier
dacht ik: zoals hier, zo moet het zijn

niets ontbreekt, niets is overbodig
het is te eenvoudig om te begrijpen
te vanzelfsprekend om te beschrijven
zo ligt het daar

het landschap met de rivier
ik zal het nooit kennen

Wandeling over Trage Tocht Zeegse bij de presentatie van de wandelgids Wandelen langs de Drentse Aa

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE