Skip to main content
search

Premiumwege – Nette Seen – Wandelen door prachtig waterlandschap

By 11 oktober 2024oktober 13th, 202410-15 KM, Duitsland, Premiumwege

Premiumwege – Nette Seen

Wandelen door prachtig waterlandschap

 

Kenmerken

Lengte: 11 kilometer

Start- en eindpunt: Parkeerplaats De Wittsee

Landschap: Beek, bos en water

Premiumwege - Nette Seen

Wandelen door prachtig waterlandschap

De route begint aan de Nette met een schitterend uitzicht over de Windmühlenbruch met in de zomer prachtige witte waterlelies. Het gaat verder langs het meer naar de Gartzmühle, een voormalige watermolen en dan over een brug, van waaruit je een mooi uitzicht hebt over de nieuwe rivierbedding van de Nette. Dan volgt een mooi uitzicht over de Ferkensbruch met rietkragen, stuwdam en vistrap. Er volgen een lindelaan en de manege Lüthemühle en dan loopt de route aan de Pestkapel voorbij tussen de velden en weiden van de natuurbeheerhoeve. De route gaat dan verder langs een klein watertje naar de brug over de Nette, met uitzicht op velden waterlelies, dan naar het uitzichtplateau van het Roerdomp-project, met een prachtig uitzicht over de Wittsee. Daarna loop je langs de Leuther Mühle naar de landschapshoeve Baerlo en terug naar het uitgangspunt.

Wandeling over Premiumweg Nette Seen

Premiumwege

Premiumwege in Duitsland zijn wandelpaden met markering langs interessante routes of naar aantrekkelijke bestemmingen. Ze blinken uit in schoonheid. Er zijn kwaliteitscriteria voor deze wandelpaden, strenge eisen waaraan de wandeling moet voldoen. Hiervoor geldt het volgende: Een zo klein mogelijk deel mag over wegen gaan, het grootste deel van de route moet over natuurgrond gaan en de paden hebben een bijzonder karakter. Natuurlijke schoonheid, veranderingen in landschapsformaties, vergezichten en bezienswaardigheden dragen bij aan de aantrekkelijkheid. Goede markering en bewegwijzering zijn belangrijk. Om het kwaliteitszegel te verkrijgen, moet aan deze verschillende selectiecriteria worden voldaan. 

Wandeling over Premiumweg Nette Seen bij de Wittsee
Wandeling over Premiumweg Nette Seen

Fantastisch

Een eerste kennismaking met de Premiumege smaakt naar meer. Wat een wandeling, en moet gezegd het herfstlicht hielp mee vandaag. Maar een weloverwogen route met het ene hoogtepunt na het andere. Behalve de meren in en rond de Nette loopt de route door een kleinschalig landschap met allerlei initiatieven voor bloemenborders, extensieve landbouw, natuurinitiatieven en natuureducatie. Een rondje om in te lijsten in een gouden kader.

Wandeling over Premiumweg Nette Seen

Achtergrondinformatie

Nette

De Nette is een rivier in Duitsland, die voornamelijk stroomt door de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De riviermondt uit in de Niers, die op zijn beurt weer uitmondt in de Maas en ontspringt in Viersen-Dülken en stroomt vervolgens naar het noorden. De rivier loopt door het natuurpark Schwalm-Nette, dat bekendstaat om zijn diverse flora en fauna, waaronder zeldzame planten en dieren.

Wandeling over Premiumweg Nette Seen bij de Nette

Wittsee

De Wittsee is een prachtig natuurgebied in Nettetal, Duitsland, dat deel uitmaakt van de Nette Seen. Het meer en de omgeving bieden een rijke biodiversiteit en diverse recreatiemogelijkheden.De Wittsee is ontstaan door turfwinning en heeft nu natuurlijke oevers die een ideale habitat vormen voor vele diersoorten. De Wittsee is een waar paradijs voor dieren, vooral vogels maar ook bevers en reeën. Het zuidelijke deel van de Wittsee is een beschermd natuurgebied, vooral belangrijk als broedplaats voor watervogels in het voorjaar. Er loopt ook een project om de roerdomp, een zeldzame vogelsoort, terug te brengen als broedvogel in het gebied.

Wandeling over Premiumweg Nette Seen bij de Wittsee
Wandeling over Premiumweg Nette Seen bij de Wittsee

Ferkensbruch

De Ferkensbruch is een meer gelegen in Nettetal en is een kunstmatig aangelegd meer dat bekend staat om zijn mooie landschappelijke ligging met  rietkragen, een stuwdam en vistrappen. Het maakt deel uit van de Nette-meren, die zich bevinden in het natuurpark Schwalm-Nette aan de Nederrijn, dicht bij de Nederlandse grens.

Wandeling over Premiumweg Nette Seen bij de Ferkensbruch

Natuureducatie

In een landschap van knotwilgen en kleinschalige deelgebieden worden door vrijwilligers allerlei activiteiten georganiseerd op het gebied van natuureducatie. Er zijn prachtige velden met bloemen en allerlei kruidentuintjes. Centraal staat ook de ‘Levenstoren’, waaromheen zeldzame vogelsoorten, insecten en ook zoogdieren een onderkomen hebben.

Wandeling over Premiumweg Nette Seen
Wandeling over Premiumweg Nette Seen

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu