Skip to main content
search

Achterhoekpad – Groenlo-Borculo – Door het stroomgebied van de Leerinkbeek

KIJK ROND IN

HET STROOMGEBIED VAN DE LEERINKBEEK

Leerinkbeek, Borculo en de Leo-stichting

JE LOOPT VAN DE NOORDFLANK VAN GROENLO DOOR HET STROOMGEBIED VAN DE LEERINKBEEK NAAR BELTRUM. HET PLAATSJE IS BEKEND DOOR DE GROOTSTE KLOMPENMAKERIJ VAN DE WERELD EN DE GROTE DICHTHEID AAN KERKEPADEN EN ZOALS ZE DAAR ZEGGEN: ‘BELTRUM IS EEN DORP VOOR IEDEREEN’. HIERNA LOOP JE NAAR DE LEOSTICHTING, HET BUURTSCHAP WAT IS ONSTTAAN RONDOM EEN ROOMS-KATHOLIEK JEUGDINTERNAAT DAT DE NAAM DROEG VAN LEO-GESTICHT OF LATER OOK WEL KLEIN-BORCULO.

De wandeling wordt vooral gekenmerkt door rust en een onbedorven gevarieerd landschap. Hier heeft de ruilverkaveling nog niet huisgehouden en wisselen weilandjes, bospartijen, watertjes en natuurterreintjes elkaar af. Het wandelen in de Achterhoek is zelfs op de verharde paden rustig, weinig verkeer, eigenlijk zoals dat tientallen jaren geleden ook geweest moet zijn. Ik had het geluk dat ik door mijn ex-buurman werd afgezet, want het punt is per openbaar vervoer moeilijk te bereiken. Verder niet al te grote boerenbedrijven, een enkele fietser en het eindpunt met mooie bospartijen bij de Leostichting.

Als toetje heb ik op de terugweg nog een stadswandeling in Zutphen gemaakt. Deze is mooi te combineren, het ligt niet ver van de wandeling in de Achterhoek. En dit geldt vooral als je met de trein reist, Zutphen kom je dan bijna zeker tegen.

Beltrum

Wandelen over het Achterhoekpad van Groenlo naar Borculo bij de kerk in Beltrum

Beltrum is tevens een voormalige gemeente, die bestond uit het in het midden van de 19e eeuw in de buurschap ontstane dorp en de buurtschappen Lintvelde, Avest en Zwolle (Gelderland). Op 13 april 1819 werd Beltrum bij de gemeente Eibergen gevoegd. Sinds 1 januari 2005 behoren dorp en buurtschap tot de gemeente Berkelland.

Beltrum  is de grootste kleine kern van de gemeente Berkelland.. De R.K. parochie speelt een belangrijke rol in het dorp. De gemeenschapszin in Beltrum is het cement van de Beltrumse samenleving. Er is met vele inwoners gewerkt aan een nieuw compact Kulturhus de Wanne dat letterlijk het ‘kloppend hart” van Beltrum is geworden. In Beltrum hebben ze al meer dan een halve eeuw een passie voor dahlia’s. In 1961 trok voor de eerste keer een bloemencorso door de straten van het dorp en werd de basis voor een prachtige traditie gelegd die jaarlijks door vele duizenden mensen werd bezocht.

Kerkepaden in Beltrum

Wandelen over het Achterhoekpad van Groenlo naar Borculo over kerkpad Sonderspad

Rond Beltrum zijn sinds 2008 een aantal kerkepaden aangelegd. De Stichting Vrienden van de Kerkepaden Beltrum e.o. zorgt voor extra steun voor deze paden en zo’n 1100 gezinnen zijn donateur. Nu leidden ze fietsers en wandelaars langs fraaie boerderijen, nieuwe natuurgebieden en bossen rondom Beltrum.

De Leerinkbeek

Wandelen over het Achterhoekpad van Groenlo naar Borculo

De Leerinkbeek begint in Eibergen bij de driehoekige vijver aan de Wesselsdijk en mond uit in de Berkel bij de Hambroekplassen in Borculo, net voor de rondweg. Deze heldere beek meandert bij Beltrum door een prachtig stuk Nieuwe Natuur. Bij de Meenweg hebben zich kleine kronkelende zijstroompjes gevormd. Deze zijarmpjes van de Leerinkbeek banen zichzelf een weg door nieuw aangelegde natuur met veel ruimte voor pioniersplanten, insecten en vogels. De vegetatie en het landschap bieden, met de doorlopende stroompjes, veel afwisseling voor de struinende wandelaars.

Leo-stichting

Wandelen over het Achterhoekpad van Groenlo naar Borculo op terrein Leostichting

Landgoed De Drietelaar stond aan de basis van de buurtschap. Dit landgoed, in eigendom van de familie Van Eyll, werd in 1773, na het overlijden van Wessel van Eyll, overgedragen aan de rooms-katholieke kerk. Deze nam het hoofdgebouw in gebruik als kerk, om rond 1898 omgevormd te worden als opvangplaats en opvoedingsgesticht voor jongens die niet langer thuis konden wonen. Het heette toen nog Leo-Gesticht die onder leiding stonden van de fraters uit Utrecht. Tot in de jaren 80 van de 20e eeuw is dit internaat gebleven. Bij dit internaat waren ook meerdere scholen (LTS, MAVO, Tuinbouwschool), huizen voor de gasten, huizen voor de fraters, een kapel en een fratertuin. Daarna kreeg het een bestemming als justitiële inrichting, nog steeds voor jongeren die om uiteenlopende redenen niet thuis kunnen wonen.

GA NAAR DE KAART

3 Comments

Leave a Reply

Close Menu