Skip to main content
search

De mooiste rivierwandelingen – Wandelen langs altijd stromend water

WANDELEN LANGS

DE NEDERLANDSE RIVIEREN

Water, uiterwaarden en dijken

DENKEND AAN HOLLAND ZIE IK BREEDE RIVIEREN
TRAAG DOOR ONEINDIG LAAGLAND GAAN,
RIJEN ONDENKBAAR IJLE POPULIEREN
ALS HOOGE PLUIMEN AAN DEN EINDER STAAN;
EN IN DE GEWELDIGE RUIMTE VERZONKEN
DE BOERDERIJEN VERSPREID DOOR HET LAND,
BOOMGROEPEN, DORPEN, GEKNOTTE TORENS,
KERKEN EN OLMEN IN EEN GROOTSCH VERBAND.
DE LUCHT HANGT ER LAAG EN DE ZON WORDT ER
LANGZAAM IN GRIJZE VEELKLEURIGE DAMPEN GESMOORD,
EN IN ALLE GEWESTEN WORDT DE STEM VAN HET WATER
MET ZIJN EEUWIGE RAMPEN GEVREESD EN GEHOORD.
Wandeling over Trage Tocht De Steeg langs de IJssel

Altijd roering door voorbijgaande schepen, in sneltreinvaart als ze stroomafwaarts gaan en langzaam ploeterend tegen de stroming in. Langs de brede rivieren zie je uitgestrekte uiterwaarden die in natte periodes onderlopen en als waterbuffer dienen.  Maar ook pittoreske dorpen, slingerende dijken, oude stadjes en fruitboomgaarden. Eigenlijk heeft rivierenland het allemaal. En zoals Hartman in zijn gedicht schreef, met populieren in de verte, verzonken boerderijen, de laaghangende lucht met veelkleurige dampen in een gebied waar eeuwige rampen werden gevreesd.

Het rivierengebied heeft altijd al een enorme aantrekkingskracht op mij uitgeoefend. In mijn jonge jaren zwom ik over de Maas, in vond aan de oevers van deze rivier mijn vriendin en later ontdekte ik de schoonheid van rivierenland. De rivieren hebben Nederland rijkdom gegeven door de ligging in de delta van Rijn, Maas en Waal en de verbinding met het achterland. Er gebeurt altijd wat, de uitzichten zijn fenomenaal en je ervaart de kracht van de natuur. Maar tegelijkertijd de kracht van de Nederlander die dit allemaal heeft weten te bedwingen. Daarom mijn vijf mooiste wandelingen langs rivieren. Omdat ze zo mooi zijn.

Klompenpad Doddendaelpad

Ontdek het prachtige buitengebied van Beuningen met de overgang van het kleinschalige landschap op de oeverwal naar de uiterwaarden langs de Waal. Wandelen langs boomgaarden, weilanden, bossen en landgoed Doddendael waarover de naam Doddendael verschillende theoriën in omloop zijn. De meest bloemrijke verklaring is echter dat het huis is vernoemd naar de lisdodden, die rijkelijk in de drassige omgeving voorkwamen.

‘De uitzichten over de Waal zijn prachtig, je loopt door de lage waterstand vlakbij het water van de rivier en ziet de schepen vlakbij voorkomen. Door de uiterwaarden gaat het pad verder, mooie wilgen half in het water. Aan de overkant van de Waal de kerktoren van Slijk-Ewijk, in het westen de brug bij Ewijk en in het oosten de boogbrug bij Nijmegen. Verderop ligt Slot Doddendael, statig, in het wit met een gracht die droog staat. Het is een najaarsdag maar het lijkt wel lente, de herfst en winter slaan we dit jaar over. Klompenpaden blijven boeien, in de mooie provincie Gelderland.’

Naar de wandeling
IVN-wandeling Afferdense en Deestse Waarden bij Druten langs de Waal

Klompenpaden vindt in de provincies Utrecht en Gelderland en gaan voornamelijk over boerenland. Je geniet tijdens de wandeling van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Kijk HIER voor meer informatie over Klompenpaden.

IVN-wandeling Afferdense en Deestse Waarden bij Druten

Trage Tocht Stevensweert

De wandeling start in de oude vesting van Stevensweert waarna je in het gebied van de Maasplassen over graspaden en -dijkjes langs jong ooibos loopt. Voorbij de jachthaven van Ohé en Laak leidt een smal paadje naar de hoge oever van de Maas. Met een ruime bocht volg je het struinpad langs de rivier stroomafwaarts, tot voorbij het pontje naar België. Daarna wandel je over onverharde weggetjes naar de indrukwekkende Hompesche Molen en terug naar Stevensweert volgt nog een leuk onverharde paadje door de uiterwaard.

‘De wandeling laat een uniek stukje Nederland zien. Het gebied is een wirwar aan water met de Grensmaas, het Julianakanaal en de vele grindplassen. Je wandelt dicht langs de oevers van de nu snelstromende Grensmaas, runderen grazen rustig om je heen en overal beversporen. Onvoorstelbaar wat de bijtkracht van deze beesten is, een dikke wilg is geen enkele partij voor deze bijters. De rustige Limburgse plaatsjes Ohé en Laak en Stevensweert zijn typisch Limburgs, katholiek met de kerk in het middelpunt en een oud marktplein met vele kroegen erom heen. Deze Trage Tocht is er eentje om in te lijsten.’

Naar de wandeling
Wandeling over Trage Tocht Stevensweert bij beversporen

Trage Tochten zijn wandelroutes voor liefhebbers van onverhard wandelen. Bij het samenstellen van een Trage Tocht is het aandeel onverhard de belangrijkste leidraad van routemakers Rob Wolfs en Rutger Burgers. Ze hanteren als minimum 70% onverhard per wandeling, de zogenaamde ‘Zandpadgarantie’. Hoe meer exclusiviteit voor de wandelaar hoe beter. Daarnaast is afwisseling in landschap een belangrijk criterium voor hen. ‘Een mix van boerenland en natuur heeft onze voorkeur.’ De meeste van de ruim 550 Trage Tochten zijn rondwandelingen met een lengte tussen de 5 en de 22 km. Kijk HIER voor meer informatie over Trage Tochten.

Wandeling over Trage Tocht Stevensweert bij de Grensmaas en grenssteen

Maaspad - Berg aan de Maas-Maaseik

Na het pontje over de Maas bij Berg aan de Maas loop je op Belgiscg grondgebied verder over het Maaspad. De huizen zijn anders, het landschap niet. Via Stokke, loop je langs grote grindplassen. De Sint-Elizabethkerk van dit plaatsje blijft lang in het zicht. Je passeert het Heppeneert dat is gelegen op de Maasdijk aan de oever van de Oude Maas. Hier werd de Heilig Maagd Maria vereerd onder de titel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust.

‘Het is katholiek Limburg, ik versta ze amper door het Limburgs dialect maar de glimlach op de vrijwilligers die de kerktuin schoonmaken, maakt veel goed. Met het veerpont gratis over de Grensmaas naar de Belgische kant. De Maas heeft hier geen stuwen en de waterstand fluctueert enorm, de stroming is sterk en de rivier meandert hier diep door het landschap. Langs afgravingen loop je over de winterdijk naar bedevaartsoord Heppeneert en later naar Maaseik waar je weer over de brug naar Nederland loopt.’

Naar de wandeling
De Grensmaas op een wandeling over het Maaspad van Berg aan de Maas naar Maaseik

‘Het uur van de Maas’, zo noemt auteur Nico Gerrits het Maaspad. Vanwege de elementen natuur, cultuur en avontuur. De Maas biedt een gevarieerd landschap, decor van een boeiende geschiedenis, van culturele monumenten en een steeds veranderende natuur. Het Maaspad is een lange-afstands-wandelroute van 415 km en loopt van het Limburgse Eijsden (het zuidelijkste puntje van Nederland), via Midden- en Noord-Limburg door het hart van Nederland, naar de Noordzee bij Rockanje in Zuid-Holland. Kijk HIER voor meer informatie over het Maaspad.

Paar langs de Grensmaas op een wandeling over het Maaspad van Maaseik naar Maasbracht

Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam - Heiplaatpad

Een wandeling die begint met een boottochtje want om bij het beginpunt te komen, ga je eerst met de Aqualiner, de Waterbus, naar de voormalige RDM-Haven op Zuid. Je wandelt via Tuindorp Heijplaat naar de Waalhaven. Met een mooi uitzicht over het water van de Maas en de activiteiten in de haven, zie je een en al bedrijvigheid. Via de Maastunnel loop je weer terug naar de rechter Maasoever.

‘Na een weekje Wenen mijn vriendin weer ophalen op Rotterdam Airport en dat bood weer de mogelijkheid om een wandeling de havenstad Rotterdam te maken. En wat voor een. Het tuindorp Heiplaat ligt aan de oude RDM-werf. Eens werkten vele inwoners bij deze werf tot die failliet ging en velen zonder werk kwamen. Het is een klein sfeervol dorp met prachtige woningen tussen de containerterminals. De contrasten zijn groot, grote schepen varen af en aan, vrachtwagens met containers rijden af en aan en daartussen het kleine dorpje Heiplaat. Langs containerterminals loop je rond de Waalhaven tot je bij de Maastunnel komt. Het is de eerste tunnel in Europa die afgezonken werd en langs de roltrap foto’s in zwart-wit van de noeste arbeiders die de klus geklaard hebben. Het is een mooi gebouw met prachtige elementen en de houten roltrap die je naar beneden in de tunnel brengt. Ik liep er alleen, het galmde en de bodem kraakte. Aan de overkant gaat de wandeling langs de Willemskade en de Veerhaven naar de Erasmusbrug die overal hoog bovenuit prijkt. Een erg mooie wandeling vol contrasten midden in het bruisende en levendige Rotterdam.’

Naar de wandeling
Wandeling buiten de binnenstad van Rotterdam over het Heiplaatpad bij de oude veerhaven

In deze fraaie gids neemt omgevingshistoricus en wandelgidsenschrijver Kees Volkers je mee op een tiental langeafstandswandelingen door de minder bekende Rotterdamse ‘buitenstad’. Geen boslanen of akkerwegen, maar ‘urban walking’: ontspannen lopen over rustige paden, door stedelijk groen, langs rivieren en havens, historische structuren en onverwachte pareltjes. En altijd wel een park, waterkant of uitspanning in de buurt om de indrukken te verwerken. Alle wandelingen beginnen op een goed bereikbaar punt aan de rand van de Rotterdamse binnenstad. Vandaar slingeren ze door de boeiende buitenschil in de richting van de ‘Rotterdamse dorpen’: ooit gelegen in een landelijke omgeving, tot ze door de snel uitdijende stad werden opgeslokt. Kijk HIER voor meer informatie over Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam.

Wandeling buiten de binnenstad van Rotterdam over het Kralingseveerpad onder de Willemsbrug

Hanzestedenpad - Dagwandeling Voorster Klei

Deze rondwandeling vanaf station Voorst-Empe brengt je door het robuuste, agrarische gebied de Voorster Klei. Vanaf de dijk langs de IJssel heb je prachtige vergezichten over de polder en de ruïne van kasteel Nijenbeek. Je passeert bovendien de vogelrijke Rammelwaard met watervogels, ganzen en kleine zwanen. Deze luwe uiterwaard in de binnenbocht van de rivier was lange tijd onderdeel van het stroomgebied van de IJssel en overstroomde regelmatig.

‘Deze wandeling was lang niet te maken door werkzaamheden aan de IJsseldijk. Sinds kort zijn deze afgerond bestaande uit het landinwaarts aanleggen van een nieuwe waterkerende. De uiterwaarden van de IJssel zijn breder geworden waardoor de rivier nu meer ruimte heeft. Je loopt door knusse, goed uitgekozen paadjes rond Voorst met mooi zicht op de kerk van Voorst. Verderop kun je genieten van prachtige vergezichten over de polder en de vogelrijke Rammelwaard: ooievaars, zilverreigers en talloze zangvogels. Tenslotte loop je bijna met je voeten in de IJssel met aan de overkant de kerken van Zutphen en de schepen door de sterke regenval ploeterend tegen de sterk stromende IJssel.’

Naar de wandeling
Wandelen over het Hanzestedenpad bij de IJssel in de Voorsterklei

Het Hanzestedenpad is een wandelroute van 164 kilometer langs een aantal voormalige Hanzesteden. De route start in Doesburg, steekt met een veer de IJssel over en gaat via Dieren door weilanden en kleine bospartijen naar Zutphen. Van Zutphen tot Deventer zijn er twee routes: de westelijke loopt via Voorst en volgt voor een groot deel de westoever van de IJssel, terwijl de oostelijke via Gorssel door bosachtig gebied loopt. Van Deventer gaat de route aanvankelijk langs de IJsselkade en de IJssel-uiterwaarden, en dan via enige landgoederen naar Olst. Hierbij passeert men restanten van de IJssellinie uit de Koude Oorlog. Van Olst loopt de route door natuurgebied Duursche Waarden naar Wijhe, om via de uiterwaarden verder naar het noorden te gaan. Ter hoogte van Windesheim gaat de route door weilanden naar het station van Zwolle, waarbij de laatste kilometers door de bebouwde kom dienen te worden afgelegd. De hoofdroute gaat langs de IJssel naar Kampen en daarbij zijn ook een aantal dagwandelingen aan de hoofdroute toegevoegd. Kijk HIER voor meer informatie over het Hanzestedenpad.

Wandelen over het Hanzestedenpad bij de IJssel in de Voorsterklei

2 Comments

Leave a Reply

Close Menu