Skip to main content
search

De Traagste Tocht – Rheden-Arnhem

By 29 januari 2025januari 30th, 202510-15 KM, De Traagste Tocht, Gelderland

De Traagste Tocht – Rheden-Arnhem

Wandelen naar parkenstad Arnhem

 

Kenmerken

Lengte: 14,5 kilometer

Startpunt: Station Rheden

Eindpunt: Bushalte Moscowa – Arnhem-Noord

Landschap: Bos, landgoed en park

De Traagste Tocht - Rheden-Arnhem

Rob, Rutger en ik wandelen vandaag verder over De Traagste Tocht van Nederland. We starten waar we de eerste etappe eindigden, station Rheden. Het gaf nog aardig wat hoofdbrekens om het vervolg van de route naar Amsterdam goed te ontwerpen. Oorspronkelijk was het plan om in Schaarsbergen te eindigen maar dat zou betekenen dat we verderop de route door Nationaal Park Hoge Veluwe zouden moeten leiden. En een verplicht toegangskaartje kopen voor het Nationaal Park zagen we niet zitten. Daarom eerder naar het zuiden afbuigen en richting Park Klarenbeek, het heuvelachtig park in het noorden van Arnhem en een van de oudste landgoederen van Arnhem. Dit biedt ook het voordeel dat er verder op De Traagste Tocht richting het westen geen belemmeringen zijn om aan de kriteria ‘veel onverhard’ en ‘afwisseling van landschappen’ te voldoen.

Wandeling over Traagste Tocht van Rheden naar Arnhem

Landschappelijk gezien verlaten we langzaam de Veluwezoom en naderen de stad Arnhem. De stad staat bekend om zijn vele parken en landgoederen, een walhalla voor de wandelaar. We ‘beklimmen’ eerst nog de Dassenberg, Kluizenaarsberg en Tonberg. Een tussenstop bij de Oranjerie bij kasteel Rozendaal waar een van de vele sprengen rond de Veluwe ligt. Ze zijn hier op de rand van de Veluwe ontstaan doordat kwelwater omhoog sijpelt, in dit geval de Rozendaalse Beek. Via de flanken van Arnhem-Geitenkamp en Monnikhuizen lopen we door Park Klarenbeek naar de beroemde begraafplaats Moscowa. De Gemeente Arnhem besloot in 1873 het terrein van de voormalige ontginning-boerderij Moskowa aan te kopen en hier een begraafplaats te maken.

Kunstmatige Intelligentie

De route was in eerste ontworpen richting Schaarsbergen. Doordat een toegang tot het Nationaal Park Hoge Veluwe ter plekke ontbrak, moest de route omgeleid worden. Nu loopt de route via het Rosendaalse Bos naar Park Klarenbeek, een prachtige plek aan de noordflank van de wijk Monninkhuizen in Arnhem. Wandelroutes ontwerpen is complex. Je bekijkt topografische kaarten en ook oude kaarten via TopoTijdreis. En ervaring en kennis van het gebied met goede verkenning zijn noodzakelijk. Zou Kunstmatige Intelligentie, Artificial Intelligence (AI) een oplossing bieden. Misschien zijn routemakers in de toekomst wel helemaal niet meer nodig. Er komen steeds meer berichten in de media dat onze toekomst wordt bepaald door snelle computers met enorme rekencapaciteit die bovendien zelflerend zijn. Hoe ontwerp je een route die onverhard is door landschappelijk schoon met veel afwisseling van rond de 15 kilometer? Ik stelde de vraag aan Perplexity, een online AI-programma. En raad eens wat het antwoord was: ‘Maak een Trage Tocht.’ Ja, zo ken ik er nog meer. We laten AI achterwege en beoordelen de route in het veld. Op sommige plekken worden kleine correcties aangebracht, links of rechts van een oude wal, wel of niet een klein stukje over een fietspad. Uiteindelijk is een route ontstaan die een mooi vervolg is op de eerste etappe van Dieren naar Rheden en die ook nog volop perspectief biedt voor het verdere verloop van DE TRAAGSTE TOCHT VAN NEDERLAND. Dat het niet alleen kommer en kwel is bij AI blijkt uit de foto hieronder. Bij de zoektermen ‘onverhard-zand-traag-wandelen-naar-amsterdam’ kwam een mooie foto tevoorschijn. Ik geeft AI nog niet helemaal op, maar die Kunstmatige Intelligentie moet alleen nog wat beter het landschap verkennen.

Op naar etappe 3

We sluiten de tweede etappe af. Onderweg een ijskelder, walletjes in het bos, mooie beukenlanen, de Emmapyramide en de Oranjerie bij kasteel Rozendaal. Binnenkort wordt De Traagste Tocht van Nederland voortgezet met etappe 3 van Arnhem naar Wolfheze. De wandeling doet de vele landgoederen en parken rond Arnhem aan. Langzaam naderen we daarna de Wageningse Berg en verderop de Utrechtse Heuvelrug. Volg de ontwikkelingen op Facebook en Wandelzoekpagina.

Wandeling over Traagste Tocht van Rheden naar Arnhem bij een ijskelder bij de Beekhuizerbeek

Achtergrondinformatie

Beekhuizense Beek

De Beekhuizerbeek is van oorsprong een bronbeek waaraan later sprengkoppen zijn toegevoegd. De beek ontspringt in een grote, diep ingegraven sprengkop in het bosgebied ten noordoosten van Velp, bij de Beekhuizense Weg. Het beekdal is betoverend mooi, we staan even stil en verwonderen over het mooie beekdal waar het water kabbelend richting Arnhem stroomt. Het beeld wordt bevestigd door een beschrijving uit 1790: ‘“De menigvuldige watervallen, waar van er een ter hoogte van 27 à 28 voeten met groot gedruisch ter neder stort, ene andere ter breedte van 20 voeten en zeer ryk van water, by het schynen van de zon ene overheerlyke vertooning opleverd, een derde van 27 trappen afrollende in een stuk water midden tusschen hoge gebergen, dat door zyne uitgestrektheid meer na een meyr, dan na een gegraven vyver gelykt, en een volmaakt Zwitsers gezigt opleverd; terwijl een vierde met een breed vlies over een grot stortende, het ligt als door een zuiver glas in dezelve inlaat, en die grot tot ene alleraangenaamste en verfrisschende schuilplaats in de hitte van de zomer doet verstrekken.”

Wandeling over Traagste Tocht van Rheden naar Arnhem bij de Beekhuizerbeek
Wandeling over Traagste Tocht van Rheden naar Arnhem bij de Beekhuizerbeek

Algemene begraafplaats Rozendaal

De sfeervolle begraafplaats in het Gelderse Rozendaal was tot 1977 eigendom van de Rosendaelse kasteelheren. Niet vreemd dat de geschiedenis van de dodenakker dan ook nauw verweven is met het kasteel Rosendael. De begraafplaats werd gesticht in 1840 door Baron Adolph Torck. Tussen de imposante grafmonumenten van de rijken vallen twee velden met paaltjes op. Het is de laatste rustplaats van eenvoudige Rozendalers, waaronder ook bedienden van het kasteel. Met enige weerzin kijken we naar de eenvoudige graven, ons socialistisch hart denkt aan de minderbedeelden.

Wandeling over Traagste Tocht van Rheden naar Arnhem bij de begraafplaats Rozendaal
Wandeling over Traagste Tocht van Rheden naar Arnhem bij de begraafplaats Rozendaal

Park Klarenbeek

Park Klarenbeek is een heuvelachtig park in het noorden van de Nederlandse stad Arnhem. Het was oorspronkelijk een van de oudste landgoederen van Arnhem. Het was het eerste stadspark van Arnhem. Het grondgebied van het huidige park hoorde bij het voormalige kartuizerklooster Monnikhuizen (ca. 1342-1572). Het park bestaat uit een open vlakte met aan de west-, noord- en oostzijde een brede strook bos. Het bos bestaat voornamelijk uit eiken, beuken, hulst, lijsterbes, hazelaar en kamperfoelie. Naast het bosachtige karakter zijn de hoogteverschillen kenmerkend voor het park, hoogste punt 75 m bij de watertoren/Steenen Tafel.

Wandeling over Traagste Tocht van Rheden naar Arnhem bij Park Klarenbeek
Wandeling over Traagste Tocht van Rheden naar Arnhem bij Park Klarenbeek

Parkenstad Arnhem

Arnhem is een van de groenste steden van Nederland én van Europa. Het is een groene gordel van wel dertien mooie parken. Met als bekendste natuurlijk Park Sonsbeek, midden in de stad. De parken Sonsbeek, Zypendaal en Gulden Bodem zijn Rijksmonumentale parken. Ze zijn gezichtsbepalend voor onze stad, liggen dichtbij het centrum en verbinden onze stad met de Veluwe. De historische, landschappelijke en natuurlijke kwaliteit zijn van grote waarde voor een groeiend aantal bezoekers.

Wandeling over Traagste Tocht van Rheden naar Arnhem bij Park Klarenbeek

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu