Skip to main content
search

Groene Wissel Wijhe – Wandelen langs de IJssel

Groene Wissel Wijhe

Wandelen langs de IJssel

 

Kenmerken

Lengte: 12 kilometer

Start- en eindpunt: Station Wijhe

Landschap: Rivier, uiterwaarden en akkerland

Groene Wissel Wijhe

Het zijn landelijke wegen maar nagenoeg allemaal verhard en van asfalt. En dat maakt het wandelen niet altijd even leuk. De hoogtepunten zijn schaars, Wijhe is een mooi plaatsje met een machtig mooie molen, een sfeervol centrum en meerdere imposante kerken. Maar verder moet je voor de natuur tot het eind wachten wanneer je net voor het station Wijhe door landgoed De Gelder loopt. Mooie bijgebouwen, een heerlijk bos en bloeiende rododendronstruiken. Onderweg tip je even de Duursche Waarden aan maar niet meer dan dat, echt een gemiste kans want dat gebied blinkt uit in schoonheid en beslotenheid.

Wandeling over Groene Wissel Wijhe

Een combinatie met een Trage Tocht

Sinds kort heb ik een abonnement van de NS om vrij in het weekend te reizen. Ik zoek de laatste tijd dan ook vaak een wandeling die start bij een NS-station. Die keus viel vandaag op Wijhe in Overijssel. Tijdens het wandelen kwam ik al snel op het idee om de wandeling uit te breiden met Trage Tocht Duursche Waarden. Deze Groene Wissel neemt een flankje van het bijzondere gebied mee, jammer, ik kon het niet laten. Deze uitbreiding bood veel natuurschoon, bloeiende meidoorns en een mooi pad langs de IJssel. Door het trekpontje voel je nog meer de beslotenheid van het gebied.

Trage Tocht Duursche Waarden
Wandeling over Groene Wissel Wijhe

Bart van der Schagt over de route

Bedenker van de route Bart van der Schagt: ‘Na het centrum van Wijhe wandelt u eerst over graspaadjes langs de IJssel. Daarna voert een 1½ kilometer lange en rustige asfaltweg u door polder Duur naar de prachtige Duurse Waarden waar u over graslanden en een slingerpad door moerasbos een avontuurlijke tocht doorheen maakt. Na het Staatsbosbeheer Bezoekerscentrum (met horeca) wandelt over een 2 kilometer lange asfaltweg (met graspaden langs sloten) via landgoed De Gelder naar het station. Vanwege de moeras- en graspaden zijn hoge, waterdichte profielzoolschoenen een absolute must!’

Wandeling over Groene Wissel Wijhe
Achtergrondinformatie

Wijhe

Wijhe ligt tussen Deventer en Zwolle waarvan de eerste schriftelijke vermelding dateert uit het jaar 960. Het werd toen genoemd als ‘Wie’, dat zeer waarschijnlijk duidt op een heiligdom. Wijhe beschikt over een aantal bijzondere bezienswaardigheden, zoals de Wijhes Sint Nicolaaskerk. De oudste delen van deze authentieke kerk zijn in de 13e en 14e eeuw gebouwd. In het centrum van Wijhe vind je de Historische Vereniging Wijhe. Wijhe ligt aan de rivier de IJssel en het is een van de mooiere locaties langs de IJssel. De IJsselzone ter hoogte van Wijhe biedt een fantastisch uitzicht over het rivierenlandschap.

Wandeling over Groene Wissel Wijhe bij de Wijhese Molen
Wandeling over Groene Wissel Wijhe

IJssel

De IJssel is een prachtig rivier en een Nederlandse aftakking van de Rijn. De zijtak van 125 kilometer lang stroomt vanaf de IJsselkop bij Westervoort in noordoostelijk richting en buigt daarna af. Daarna meandert de IJssel naar Zutphen en stroomt in noordelijke richting langs Deventer, Wijhe, Olst, Zwolle en Kampen. Via het Ketelmeer mondt de rivier uit in het IJsselmeer. Bij Wijhe ontstond langs de bedding van de IJssel een langgerekte en zandige oeverwal. Hier gingen meer mensen wonen en er ontstond een kleine nederzetting. Als je in het centrum van het dorp loopt, is de oeverwal tussen Wijhezicht en Molenbelt nog goed te zien. Diverse boerderijnamen in deze omgeving herinneren nog aan de hoge ligging: Opberg, Zuidberg, Schaasberg en Horselenberg. De IJssel is altijd van grote betekenis geweest voor Wijhe en omgeving gebleven. De rivier zorgde voor handel en vervoer, vruchtbare akkers en vis.

Wandeling over Groene Wissel Wijhe bij de IJssel

Infocentrum IJssel Den Nul

Het Infocentrum IJssel Den Nul is natuurlijk gelegen langs de IJssel aan de rand van het natuurontwikkelingsgebied de Duursche Waarden. Je vindt er een boomgaard, waterspeelplaats en drijfbrug. Er is een vaste expositie over de waterhuishouding, de cultuurgeschiedenis en flora en fauna langs de IJssel. Ze hebben de slogan ‘In het Infocentrum IJssel Den Nul stroomt info over natuur, water en cultuurhistorie bijeen.’ Het is verder een prima plek voor een tussenstop om te eten en te drinken.

Wandeling over Groene Wissel Wijhe bij het Infocentrum IJssel Den Nul
Wandeling over Groene Wissel Wijhe bij het Infocentrum IJssel Den Nul

De Gelder

De Gelder is een opengesteld landgoed bij Wijhe dat in particulier bezit is. De kern wordt gevormd door de huisplaats van een afgebroken havezate waarvan enkele bijgebouwen, de gracht en de brug nog aanwezig zijn. Rond 1382 maakt de De Gelder deel uit van het uitgebreide leencomplex Ten Campe. Een leencomplex is een verzameling gronden, waarvan alleen gebruiksrechten geclaimd konden worden. De Gelder wordt hier rond 1582 van afgesplitst en in eigendom gegeven aan Johan van der Bleecke. Het grootste gedeelte van de wegen en paden is opengesteld voor wandelaars. Je ziet op het landgoed een coulissenlandschap met prachtige bossen met talloze rhododendrons.

Wandeling over Groene Wissel Wijhe bij landgoed De Gelder
Wandeling over Groene Wissel Wijhe bij landgoed De Gelder

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu