KIJK ROND IN
BOEKEL
Boekel, de Burgtse Loop en Rutger van Herpen
ENKELE LEDEN VAN DE HEEMKUNDEKRING BOEKEL HEBBEN EEN WANDELROUTE SAMENGESTELD DOOR HET CENTRUM VAN BOEKEL. TIJDENS DE WANDELING ZIJN ER HISTORISCHE VERWIJZINGEN DIE WEER ACTUEEL WORDEN GEMAAKT. DE LEUKE EN LEERZAME ROUTE GAAT DOOR EEN STUKJE HUIDIG BOEKEL MET ZIJN RIJKS- EN GEMEENTELIJKE MONUMENTEN, KUNSTWERKEN, POËZIEPAALTJES, EN MET HIER EN DAAR EEN VERWIJZING NAAR HET VERLEDEN.
De wandeling laat het heden van Boekel zien met verwijzingen naar gebouwen uit het verleden die inmiddels gesloopt zijn. Leuke verwijzingen leren je het Boekel van vroeger kennen. Een kort wandelrondje met bijzonder veel en leuke informatie.
Heemkamer van Erfgoedvereniging ‘Heemkundekring Sint Achten op Boeckel’
De Heemkamer van Erfgoedvereniging ‘Heemkundekring Sint Achten op Boeckel’ is gevestigd in het Sint-Jangebouw. Dit voormalige schoolgebouw van de R.K. Jongensschool is gebouwd in 1883; uitbreidingen waren er in 1921 en 1951, en aan de achterzijde in de jaren 1960-1980. De eerste steen werd gelegd door toenmalig burgemeester L. Verhofstad. Het gebouw is een gemeentelijk monument en is van cultuur-historische waarde als typologisch voorbeeld van een gangschool, en is van architectuur-historische waarde vanwege de behouden hoofdvorm en vanwege de
detaillering en het materiaalgebruik. Daarnaast is de school een belangrijk element uit de dorpsgeschiedenis van Boekel.
Kerkhof
Tot in de jaren 1960 stonden er op het kerkhof van de parochie van de Heilige Agatha te Boekel verschillende grafmonumenten, vervaardigd uit hout, cement, marmer en ook uit gietijzer. Bij een herinrichting van het kerkhof zijn al deze kruizen en andere grafmonumenten verwijderd. Twee gietijzeren kruizen zijn als aandenken bewaard gebleven. Ze zijn opgeknapt en overgeschilderd. Eén kruis bevindt zich op dit kerkhof van Boekel en het andere kruis staat op het kerkhof van Venhorst.
Langgevelboerderij Mr. van Hooffstraat
De langgevelboerderij is oorspronkelijk gebouwd ca. 1840. Hij is klein van formaat en heeft een beeldbepalende betekenis vanwege de ligging in de kern van het dorp. De oude langgevelboerderij is in 2012 volledig gerestaureerd.
Hotel de Beurs
Aan het einde van de Wilhelminastraat staat aan de rechterkant schuin op de hoek met de Kerkstraat, een pand van ICT-bedrijf Vanboxtel.
Dit pand is het geheel herbouwde voormalige ‘Hotel De Beurs’; daarvoor was dat café ‘Aurora’ met winkel en woonhuis uit 1931.
De Molen
Aan de linkerkant naast de molen staat nu een nieuw huis. Vroeger stond hier het molenaarshuisje uit 1906 van de familie Verbeek; het huisje is in 1963 gesloopt. De standerdmolen is waarschijnlijk gebouwd in de 17e eeuw maar heeft vóór 1844 op de Elzen gestaan. Het is een rijksmonument.
Directeurswoning Boekelse Melkfabriek
De voormalige directeurswoning van de Boekelse melkfabriek op Julianastraat 52 heeft cultuur-historische waarde als belangrijk onderdeel van de dorpsgeschiedenis van Boekel, en heeft architectuur-historische waarde vanwege de behouden hoofdvorm en vanwege de detaillering met neo-renaissance elementen.
Burgtse Loop
De Burgtse Loop is één van de eeuwenoude afwateringen oost-west door Boekel heen, van de hoger gelegen Peel naar de Leijgraaf die via de Aa in de Maas uitkomt. In de Burgtse Loop werd het spoelwater van de melkfabriek geloosd. Naast de melkfabriek was ook een badhuis. Het stond dicht bij de loop en vlak naast de fabriek, wat natuurlijk makkelijk was met de aanvoer van heet water en de afvoer in de sloot. De mensen uit de omgeving maakten ook gebruik van het badhuis.
Banken met Boekelse Ziel
In het plantsoen staan de ‘Banken met Boekelse Ziel’. Dit kunstobject van Marion van der Horst en Marleen Rijvers is gemaakt ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Boekel, en onthuld op 23 augustus 2013. Hier kunt u de plattegrond van Boekel bekijken en Boekelse verhalen beluisteren.
Oude Raadhuis
Het (oude) gemeentehuis met het carillon, ‘Raadhuis Boekel’, staat in de Kerkstraat. Het Raadhuis is gebouwd in 1931 als vervanger van het eerdere gemeentehuis dat op vrijwel dezelfde plek stond, en is een gemeentelijk monument. Rechts van het Raadhuis is in 2002 een nieuw gemeentehuis
gebouwd.
Bron: Heemkundekring Boekel