Skip to main content
search

Klompenpad Jordenpad – Wandelen in de Bommelerwaard

By 12 april 2024april 15th, 202410-15 KM, Gelderland, Klompenpaden

Klompenpad Jordenpad

Wandelen in de Bommelerwaard

 

Kenmerken

Lengte: 15 kilometer

Start- eindpunt:  Brasserie de Buurman, Maasdijk 84a in Poederoijen

Landschap: Rivier en polders

Op het Klompenpad het Jordenpad ontdek je het mooie agrarische cultuurlandschap van Poederoijen en Brakel. Je loopt over de dijken die een prachtig uitzicht bieden op de uiterwaarden en de altijd mooie rivieren Maas en Waal. Het Klompenpad is genoemd naar de Jordensteeg, een historisch tracé, die vanaf de middeleeuwen vanuit Brakel richting Poederoijen leidde. In de 20ste eeuw is dit tracé deel gaan uitmaken van de Burgemeester Posweg. De naam Jorden staat vermoedelijk voor ‘aarde’ of ‘grond’.

Wandeling over Klompenpad Jordenpad bij de Waal

De wandeling gaat veel over asfalt maar is echt de moeite waard. Je leert via de app van de Klompenpaden het nodige over de waterhuishouding van het gebied. Het ligt strak ingeklemd tussen de Maas en Waal en sinds mensenheugenis is er een strijd met het water. Verschillende dijken lopen door het landschap, allemaal pogingen om het water buiten de deur te houden. Ook de Hollandse Waterlinie speelde hierin een rol. Tegelijkertijd kon deze gebruikt worden om de vijand in de 19e eeuw tegen te houden. Hoogtepunt is de Nieuwendijk langs de Batterij Brakel en enkele bunkers. Het raapzaad bloeit volop en de dijk kronkelt soms om kolken heen. Ze zijn ontstaan door dijkdoorbraken. De plaatsjes Zuilichem, Brakel en Poederoijen stralen rust uit, zo ook de gehele wandeling. Daarbij opgeteld de prachtige vergezichten over de Maas en Waal maken dit Klompenpad tot een hele mooie.

Batterij Poederoijen

De Batterij onder Poederoijen is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie  en is min of meer gelijk aan de Batterij onder Brakel. De beide batterijen zijn kleine verdedigingswerken die het westen van de Bommelerwaard afsluiten tegen aanvallers. Ten noorden en ten westen van het fort zijn diverse militaire sluizen die noodzakelijk waren voor de inundatie van het voorterrein. Het fortterrein is ongeveer zes hectare groot. Het geheel is omgeven door een natte gracht en het forteiland is omringd met aarden wallen. De aanleg duurde van 1879 tot 1886. Door de drassige bodem kampte het fort met verzakkingen en is, net als de Batterij onder Brakel, kleiner uitgevallen dan gepland.

Wandeling over Klompenpad Jordenpad bij Batterij Poederoijen

Nieuwendijk

Het is een grasdijk en deze Nieuwendijk is ondanks de naam al in 1478 aangelegd. Het was lang de primaire westelijke waterkering van de Bommelerwaard. Toch heeft het water hier voor een aantal dijkdoorbraken gezorgd. De wielen langs de dijk zijn overblijfselen van deze doorbraken. Inmiddels zijn het prachtige natuurgebiedjes met vele vogels en bijzondere planten.

Wandeling over Klompenpad Jordenpad op de Nieuwendijk
Wandeling over Klompenpad Jordenpad bij een kolk langs de Nieuwendijk

Brakel

De oudste vermelding van Brakel ‘Bracle’, stamt uit 1228 en is mogelijk een samenstelling van het Germaanse brako, dat varen betekent en lo, loofbos op een oeverwal. Het dorp ligt vlakbij de samenvloeiing van de Afgedamde Maas en de Waal in het rivierkleigebied van de Bommelerwaard.. In de Middeleeuwen was Brakel een van de zeven lage heerlijkheden in de Bommelerwaard behorende tot het Kwartier van Nijmegen in het Hertogdom Gelre. Brakel kent grootschalige tuinbouwbedrijven en weilanden.

Wandeling over Klompenpad Jordenpad in Brakel
Wandeling over Klompenpad Jordenpad in Brakel

Zuilichem

Zuilichem ligt aan de zuidoever van de Waal, tegenover Herwijnen, op een hoogte van ongeveer 2 meter. De Meidijk, die van noord naar zuid door de Bommelerwaard loopt, begint bij het dorp. Het dorp is in de vroege middeleeuwen op een stroomrug ontstaan. In 1861 werd Zuilichem getroffen door een overstroming. Het dorp, oorspronkelijk een langgerekt esdorp, werd in de 2e helft van de 20e eeuw naar het zuiden toe uitgebreid.

Wandeling over Klompenpad Jordenpad in Zuilichem
Wandeling over Klompenpad Jordenpad in Zuilichem

Zijving

De Zijving is een van de vele oude dijkjes die in het gebied liggen. Een zijving staat altijd haaks op de rivier. Bij deze zijving ligt vaak een Achterdijk, een vroege, eenvoudige waterkering om de akkers aan de dorpsrand droog te houden. Er staan links en rechts mooie knotwilgen en in het voorjaar bloeit het raapzaad volop.

Wandeling over Klompenpad Jordenpad op de Zijving

Hugoos Kist

Het kunstwerk ‘Hugoos kist’ staat aan de Maasdijk in Poederoijen. Rob Heijman was in 2021 de winnaar van de ‘Kunst in de Gemeente verkiezing’. Het idee en het kunstwerk ‘Hugoos Kist’ is ontstaan tijdens het Hugo de Groot jaar. 400 jaar nadat Hugo de Groot ontsnapte uit slot Loevestein via een boekenkist vanuit zijn ‘eeuwige gevangenisse’. Het kunstwerk ‘De Kist’ heeft een uiterlijk van (bak)steen.  Dit, omdat Hugo de Groot in metselaarskleren ontsnapte. Deze kist staat symbool voor niet alleen deze ontsnapping, maar ook voor het gedachtegoed van de Groot over vrede, vrijheid en recht.

Wandeling over Klompenpad Jordenpad bij kunstwerk De Kist

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu