Ochten, Betuwelinie en Gouverneurspolder
Klompenpad Uchtapad
Kenmerken
Lengte: 13 kilometer
Start- en eindpunt: Kerk in Ochten
Landschap: Polder, boomgaarden en rivierenland
Op deze wandeling leer je de mooie prachtige omgeving van Ochten en Eldik verkennen. Je wandelt door de uiterwaarden van de Waal, over dijken en langs oude kolken in het prachtige buitengebied van Ochten in de gemeente Neder-Betuwe.
Het rivierengebied bij Ochten blinkt niet echt uit in mooie en goede wandelmogelijkheden. Toch hebben de bedenkers het Uchtapad deels langs de Linge en deels door de uiterwaarden een mooie wandeling weten te bedenken. Vooral het tweede gedeelte door de uiterwaarden kronkelt door de velden in een waar vogelwalhalla. Op afstand zie je de grote schepen op de Waal varen, aan de overkant van de Waal de scheepsbouw van Druten en langs je kolken die zijn ontstaan door dijkdoorbraken. Een alleraardigste wandeling met heel veel rust.
Ochten
Het dorp Uchta werd al genoemd in de 13e eeuw toen het een rechtsgebied was dat werd bestuurd door de heren van Bergh. De naam Ochten is waarschijnlijk een verbastering van ‘Uhtwo’, het Germaanse woord voor ochtendgloren of morgenweide. Ochten en toenmalig burgemeester Henk Zomerdijk kwamen in februari 1995 in het nieuws doordat de dijk die het dorp beschermde tegen de Waal het dreigde te begeven. In allerijl is het dorp en de omgeving geëvacueerd, maar gelukkig kon de dijk tijdig versterkt worden en zakte het water een week later weer. Een gedenkteken herinnert nog aan deze dreiging. Lang was de landbouw en fruitteelt een belangrijke inkomstenbron. Het dorp is zwaar beschadigd in de oorlog. Niet één huis was onbeschadigd. Hierna werden 200 noodwoningen gebouwd en de gehele dorpskern werd vernieuwd.
Betuwestelling
De Betuwestelling lag dus tussen de Nederrijn bij Rhenen en de Waal bij Ochten en was een gemoderniseerde versie van de klassieke linie Ochten-de Spees. De kern lag in de lijn tussen Kesteren en Ochten. was één van de schakels in de verdedigingslinie van Nederland tegen de Duitsers in mei 1940. In feite was het een verlengde van de Grebbelinie: de Betuwestelling besloeg het gebied tussen de Nederrijn en de Waal, ongeveer ter hoogte van Kesteren. Tussen Kesteren en Ochten lag een inundatie en verder werden er enkele voorposten en kazematten aangelegd. De inundatiesluis uit 1939 werd gebruikt om delen van de Betuwe onder water te zetten.
Linge
Met 108 kilometer is de Linge de langste rivier in Nederland. De naam betekent in het Oudnederlands het lange water. Het 53 kilometer lange gedeelte tussen Zoelen en Gorinchem wordt Beneden-Linge genoemd en is van oorsprong een natuurlijke waterloop. Het overige gedeelte is kunstmatig aangelegd en dat zie je in het landschap aan het rechte verloop.
Laanbomen
Opheusden wordt het grootste laanboomcentrum van Europa genoemd, Tree Centre Opheusden. De grond rond Opheusden leent zich goed voor de teelt van bomen en rond Heusden liggen dan ook vele boomkwekerijen.
Gouverneurspolder
De Gouverneurspolder is gelegen op de noordoever van de Waal tussen de dorpen Dodewaard en Ochten. Het gebied wordt ontwikkeld tot een waterrijk natuurgebied. Er komen grote aantallen kramsvogels voor. Deze kramsvoels komen uit Noord- en Oost-Europa en overwinteren hier of verblijven hier tijdelijk om daarna naar het zuiden te trekken.