KIJK ROND IN
HEESWIJK-DINTHER
Sint Servatiuskerk, Liekendonk en het Aa-dal
EEN WANDELING VAN ONGEVEER VIER KILOMETER LANGS EEN NATUURTUIN, LANGS SPORTVELDEN, OVER EEN LAARZENPAD EN LANGS DE RIVIER DE AA.
Een wandeling hoeft niet lang te zijn om de sfeer van een gebied te vertalen. Een klein rondje bij Heeswijk-Dinther die vanaf de machtige kerk van Dinther door de natuurtuin loopt. Ik denk dat vele inwoners van Heeswijk-Dinther niet eens weten dat deze tuin er ligt. Daarna naar het Liekenbos met prachtig gemaakte opschriften zoals ‘Welkom in ut Liekenbos, geniet ervan. Groeten, de boswachters Ed, Eric, Willem.’ en bij het bruggetje ‘Dr. Clevenbrug’. Mysterieus en verrassend. Daarna door het Aa-dal, en van hieruit kun je zien hoe hoog het water ooit kwam als je naar de kerk van Dinther kijkt want zover reikte het water. Verder langs het bevrijdingskapelletje, het beeld van de molenaar en het gedicht van de Aa tegen een gevel van een huis geplakt.
Sint Servatiuskerk
De Sint-Servatiuskerk in Dinther werd tussen 1877 en 1879 opgetrokken naar ontwerp van de architect J. Werten in neogotische stijl. De torenpinakels dateren uit 1889. Het gebouw is een bakstenen kruiskerk, fraai gelegen in de langgerekte beekdalnederzetting aan de zuidzijde van de Sint Servatiusstraat, de doorgaande weg die Heeswijk met Dinther verbindt. Aan de west- en zuidzijde van de kerk bevindt zich het kerkhof. In 2001 heeft de kerk de status van Rijksmonument gekregen.
Liekendonk
Bij Liekendonk zie je populieren en espen. De populieren zijn typisch voor deze streek, maar velen zijn verdwenen omdat het hout niet meer voor productie wordt gebruikt. De naam Liekendonk komt van ‘lieke’ wat bloedzuiger betekent.
Aa-dal
De Aa is een beek en stroomafwaarts een kleinere rivier in het midden-oosten en uiterste oosten van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De gekanaliseerde beek ontspringt bij Nederweert in Limburg en komt bij de Citadel in het centrum van ‘s-Hertogenbosch samen met de Zuid-Willemsvaart en de Dommel. Aa en Dommel vormen daar de Dieze, die even ten noorden van ‘s-Hertogenbosch in de Maas uitmondt. De beek, waarvan de naam water betekent, is in de jaren 30 van de 20e eeuw gekanaliseerd. Door ruilverkaveling in de jaren zestig van de 20e eeuw is sindsdien het oude cultuurlandschap in het Aa-dal aanzienlijk veranderd. Sinds 1993 vormt de Aa geen hydrologische geheel meer, heden ten dage is de bovenloop een korte toeloop van de Zuid-Willemsvaart, de 46 km lange benedenloop een parallelloop van het kanaal.