Skip to main content
search

Rennsteig – Aanlooproute over het Planetenpad Heubach

By 8 juli 2024juli 23rd, 20245-10 KM, Duitsland, Rennsteig

Rennsteig Heubach

Aanlooproute over het Planetenpad Heubach

 

Kenmerken

Lengte: 6,5 kilometer

Start- en eindpunt: Heubach

Landschap: Bos en heuvelland

Rennsteig - Aanlooproute over het Planetenpad Heubach

In een hernieuwde kennismaking met de Rennsteig, ik liep in 2013 ook een aantal etappes van dit pad, loop ik van Heubach over een aanlooproute naar het ‘Pieterpad’ van Duitsland. Je loopt over het Erlebnispfad Planetenweg waar je onderweg het observatorium van Heubach passeert en uitleg krijgt over de planeten van ons zonnestelsel. Over licht glooiende hellingen, dichte bossen en hoge grasweides valt op de route de kaalslag onder de bomen op. De letterzetter, een kevertje, heeft het merendeel van de dennenbomen aangetast. Het geeft een triest aandoende blik, bruine dode bomen met daartussen stapels boomstammen die al gekapt zijn. Via tussenstop Fehrenbach die je bereikt langs het watertje de Fehre volgt een steile klim vanuit het dorp terug naar Heubach. Boven me cirket een rode wouw, een grauwe klauwier maakt een kort snerpend geluid en de gekraagde roodstaart zit op een wandelbankje de omgeving te verkennen. Het smaakt naar meer, de komende komt het echte werk over de Rennsteig.

Rennsteig-aanlooproute Heubach

Rennsteig

De Rennsteig is een oud richelpad dat door het Thüringer Woud, het Thüringer leisteengebergte en het Frankenwald heen loopt. Het is ook een historische grensweg. De eerste vermelding van de Rennsteig als Rynnestig dateert uit 1330. Over de exacte etymologie van de naam bestaat geen eenduidigheid; het eerste deel zou terug kunnen gaan op het binnen jagerskringen gebruikelijke Rain in de betekenis van ‘grens’. De hoogte varieert van ca. 500 tot 970 meter Langs de Rennsteig staan ca. 1300 historische grenspalen, die in de 16e eeuw werden aangebracht. Bijzonder opvallend zijn de 13 Dreiherrensteine waarvan er slechts 10 direct langs de Rennsteig zelf staan.

Rennsteig-aanlooproute Heubach

Planetenpad

Op de Heubacher Höhe staat een klein observatorium. Als je wilt, kun je een reis door ons zonnestelsel maken en veel leren over de afzonderlijke planeten. Over prachtige weide- en bospaden wandel je langs de planeten van ons zonnestelsel en krijg je zo informatie en beschrijvingen van deze planeten.

Rennsteig-aanlooproute Heubach

Letterzetter

Het is een beestje van slechts een halve centimeter lang met een glanzend roodbruin schild over zijn hele bovenlichaam. Het lichaam en de schild zijn bedekt met gele/bruine haren en het achtereinde is iets verbreed. De letterzetter is een kleine bastkever die onder de schors van de sparren leeft. Hij komt voor in heel Europe, met name op de fijnsparren. De letterzetter graaft kleine gangetjes onder de schors van de boom. Wanneer je het schors eraf haalt lijkt het alsof er een heel boekwerk is geschreven op de stam van de boom. Zo komt de letterzetter dan ook aan zijn naam. Hoewel het kleine kevertje onschuldig lijkt, is niets minder waar. Door de droogte van de laatste jaren heeft de letterzetter namelijk steeds meer de vrije hand gekregen en kan hij rustig zijn gangen graven. De droge zomers en de zachte winters zorgen voor een zwak immuunsysteem van de boom. Waar de boom zich normaal in strenge winters weet te restten, kan dat tijdens de zachte winters niet. Waar een gezonde boom voldoende hars aanmaakt, wat werkt als afweringsmiddel tegen insecten, is de harsproductie van een verzwakte boom sterk verminderd. De letterzetter heeft hierdoor de vrije hand en kruipt onder de boomschors, waar hij begint te graven. Het gangenstelsel onder de schors verzwakt de spar nog meer. De sapstroom van de boom wordt door het gangenstelsel verstoort, waardoor de boom een watertekort krijgt. Na verloop van tijd zal de boom dan doodgaan. Het hout van deze boom is door het gangenstelsel niet meer verkoopbaar.

Rennsteig-aanlooproute Heubach

Fehrenbach

De oorsprong van Fehrenbach is een glasblazerij, die in 1564 werd opgericht door de meester-glasblazer Hans Breitenbach en zijn vrouw Margarethe. De glasblazerij, gelegen aan de samenvloeiing van de Fehrenbach en de Biber, werd in 1567 gesloten. Door het initiatief van glasmeesters uit Langenbach kon het vanaf 1593 weer in gebruik worden genomen. Het dorp Fehrenbach is ontstaan door het opruimen en de vestiging van woonhuizen en molens rond de glasblazerij.  In de DDR-tijd bleef de plaats een locatie voor glasproductie, er werden verpakkingspotten en medicijnflessen geproduceerd.

Rennsteig-aanlooproute Heubach

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu