Rennsteig – Limbach-Masserberg
Wandelen naar de Germar-Gedenkstein
Kenmerken
Lengte: 12,5 kilometer
Startpunt: Limbach
Eindpunt: Masserberg
Landschap: Bos en heuvelland
Rennsteig - Limbach-Masserberg
De route leidt je over hoge bossen, met weinig hoogteverschillen en onderweg interessante cultuurhistorische plekken. Zo kom je langs de Germar-Gedenkstein, de Drieherrenstein Hohe Heide, de Eisfelder Ausspanne en het punt waar de waterscheiding ligt tussen de drie rivieren: Weser, Elbe en Rijn. De route gaat overwegend door bosgebied waar de rust ongeëvenaard is.
Achtergrondinformatie
Germar-Gedenkstein
De kwartssteen wordt ook wel de ‘Witte Kiezelsteen’ genoemd. Op de steen is een bronzen plaquette aangebracht ter nagedachtenis aan Bruno van Germar (1873-1924). Hij was een enthousiaste wandelaar van de Rennsteig en ontwikkelaar van de Kamwegen. Met fotografie ontdekte hij in 1912 de vork op deze steen. Daarmee bewees hij dat het om een grenssteen met een soevereine markering ging.
Drieherrenstein Hohe Heide
De Dreiherrenstein op de Hohe Heide is een grenssteen op een hoogte van 832 m op de berg Hohe Heide . Het staat op het grenspunt van de districten Masserberg , Fehrenbach en Goldisthal in Thüringen. Sinds de 15e eeuw werden de talrijke grenzen in het Rennsteig-gebied, die voorheen werden geïdentificeerd door terreinkenmerken, beken, sloten en markeringen op bomen en rotsen, nog duidelijker gemarkeerd door het plaatsen van speciale grensstenen. Door de eeuwen heen bedroeg het aantal op de Rennsteig geplaatste stenen 1.007. De Dreiherrenstein op de Hohe Heide werd in 1846 gebouwd en markeerde de grens tussen het hertogdom Saksen-Meiningen, het vorstendom Schwarzburg-Rudolstadt en het vorstendom Schwarzburg-Sondershausen. De Dreiherrenstein op de Hohe Heide is beschermd als historische grenssteen en maakt deel uit van het cultuurmonument Rennsteig.
Eisfelder Ausspanne
De pas op de Rennsteig die het Werradal naar het Swarzadal oversteekt, toont nog steeds de afstanden tot postkantoren en handelscentra uit vervlogen tijden. Sommige van de paden die bergopwaarts leidden, kenden aanzienlijke beklimmingen. Extra voorspandiensten voor postwagens en zware voertuigen werden noodzakelijk. Op dit punt op de Rensteig werden de tuigpaarden losgemaakt voordat ze naar het dal afdaalden.
Waterscheiding van de Rijn, Wezer en Elbe
Hier op dit punt kun je in één oogopslag de driezijdige waterscheiding van de riviergebieden Theine, Weser en Elbe zien. Beken ontspringen in de directe omgeving en hun water stroomt in de drie beken. De obelisk staat op een voetstuk, dat bestaat uit kwartsgraniet en grijze rotsmassa’s, de karakteristieke rotsmassa’s van de drie riviergebieden.