KIJK ROND IN
WOERDEN
Woerden, een jaagpad en honderd bruggen en bruggetjes
NA WOERDEN LOOP JE OVER EEN JAAGPAD WAT HET EERSTE LANGEAFSTANDSJAAGPAD IN HOLLAND IS. HET KWAM IN 1664 TOT STAND IN HET DRIESTEDENOVERLEG LEIDEN-WOERDEN-UTRECHT EN ER WERDEN ZO’N KLEINE HONDERD BRUGGEN EN BRUGGETJES VOOR GEBOUWD. HET GAAT NAAR HARMELEN, DE MEERN EN DE GIGANTISCHE NIEUWBOUWWIJK DE LEIDSE RIJN. HET IS DE GROOTSTE VINEX-LOCATIE VAN ONS LAND EN KOESTERT EEN PAAR OUDHEIDKUNDIGE PARELS UIT DE ROMEINSE TIJD.
In deze etappe van het Romeinse Limespad loop je echt langs de grens van het Romeinse Rijk. Natuurlijk, de loop van de Oude Rijn zal in een paar duizend jaar wel meerder malen veranderd zijn maar ik houd het nu op de huidige Oude Rijn. Van Harmelen tot aan Woerden loop je over het jaagpad van de rivier, langs knontwilgen, parende waterhoentjes, prachtige huizen gelegen aan het water, mooie treurwilgen en grazende schapen. Beginpunt Harmelen is knus, eindpunt Woerden is mooi met het mooie kasteel, de fantastische kerk en mooie oude panden. En dit allemaal met veel groen en water. Een etappe om in te lijsten.
Woerden
Woerden stamt uit de Romeinse tijd, toen rond 41 n.Chr het castellum Laurium op deze plek werd gesticht, op een natuurlijke hoogte. Dit castellum was een legerplaats langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, die gevormd werd door de Rijn, tegenwoordig de Oude Rijn. Laurium is in gebruik geweest tot omstreeks 270. Er is een aantal Romeinse schepen in Woerden gevonden, en een replica wordt sinds 2009 gebruikt voor rondvaarten.
Oude Rijn
De wandeling volgt grotendeels de Oude Rijn. Het is een rivier in de provincies Utrecht en Zuid-Holland en is een overblijfsel van de loop van de vroegere Rijn. Deze loop begint bij Wijk bij Duurstede als Kromme Rijn (zijtak van de Nederrijn), wordt na Utrecht vervolgd als het kanaal Leidse Rijn en loopt vanaf Harmelen als de Oude Rijn naar zee. Langs grote delen van de rivier loopt of liep een jaagpad. In de Romeinse tijd was deze loop van de Rijn een tijd de grens (Neder-Germaanse limes) van het Rijk. Langs de rivier, die toen veel breder en wilder was, stonden veel grensforten (castella). Ook zijn langs de Rijn Romeinse schepen gevonden. Romeinse legerplaatsen langs de Oude Rijn zijn onder andere Laurum (Woerden), Nigrum Pullum (Zwammerdam), Albaniana (Alphen aan den Rijn), Matilo (Leiden-Roomburg), Praetorium Agrippinae (Valkenburg), Lugdunum Batavorum (Katwijk).