Skip to main content
search

Roots Natuurpad – Appingedam-Kolham – Wandelen door oneindige veenmoerassen

By 14 september 2024september 18th, 202420-25 KM, Groningen, Roots Natuurpad

Roots Natuurpad – Appingedam-Kolham

Wandelen door oneindige veenmoerassen

 

Kenmerken

Lengte: 25 kilometer

Startpunt: Station Appingedam

Eindpunt: Molen Entreprise Kolham

Landschap: Polder, akkers en water

Roots Natuurpad - Appingedam-Kolham - Wandelen door oneindige veenmoerassen

Vanaf Appingedam wandel je langs het Schildmeer en door ‘t Roegwold naar Kolham. Onderweg maak je kans om baardmannetjes, bruine kiekendieven en ijsvogels te spotten. De route is een langgerekt lint van natuur en natuurgebieden. Langs de veenplassen is het Groninger landschap weids en soms verlaten. De gehele route is een en al rust, de weidevogels zijn in grote getale aanwezig en de luchten bijzonder. Gewoon wandelen, blik op oneindig en genieten.

Wandeling over Roots Natuurpad van Appingedam naar Kolham bij het Dannemeer

Achtergrondinformatie

Eemskanaal

Het Eemskanaal verbindt de stad Groningen met Delfzijl en is aangelegd tussen 1866 en 1876 en is in 1953 verbreed. Het kanaal is een belangrijke scheepvaartverbinding en als gevolg van de bodemdaling door aardgaswinning zijn de laatste grote aanpassingen aan de oeverconstructies en dijken van het Eemskanaal uitgevoerd in de periode 1993 tot en met 1995. Het kanaal is een belangrijke scheepvaartverbinding en is tegelijk de belangrijkste waterafvoer van het noordoosten van Drenthe en het gebied rond Hoogezand en Sappemeer, waar zich veel scheepsbouw bevindt.

Wandeling over Roots Natuurpad van Appingedam naar Kolham bij het Eemskanaal
Wandeling over Roots Natuurpad van Appingedam naar Kolham bij het Eemskanaal

Schildmeer

Het meer heeft een gemiddelde diepte van 1,5 meter en heeft een oppervlakte van 284 hectare. Het grootste deel van de oevers van het meer is natuurgebied. Het Schildmeer bestond oorspronkelijk uit een of twee natuurlijk gevormde meren die in een actief, levend hoogveengebied liggen. Door de overwegende zuidwestenwind kalfden de oevers steeds verder af en ontstond een in zuidwest-noordoostelijke richting georiënteerd meer. Mogelijk werd dit proces nog versneld door veenafgravingen.

Wandeling over Roots Natuurpad van Appingedam naar Kolham bij het Schildmeer
Wandeling over Roots Natuurpad van Appingedam naar Kolham bij het Schildmeer

Dannemeer

Het Dannemeer is een tussen 2010 en 2014 aangelegd meer en veenmoeras in de voormalige gemeente Slochteren. Het Dannemeer vormt onderdeel van het natuurgebied Midden-Groningen, ook bekend onder de naam ‘t Roegwold en vormt de belangrijkste schakel van de ecologische hoofdstructuur van de provincie Groningen.

Wandeling over Roots Natuurpad van Appingedam naar Kolham bij het Dannemeer
Wandeling over Roots Natuurpad van Appingedam naar Kolham bij het Dannemeer

Klavertje Vier

Omdat het gehucht Woudbloem in 2004 100 jaar bestond werd in 2005 dit kunstwerk langs de Scharmer Ae geplaatst met daarop het icoon van Woudbloem, een klavertje vier.

Wandeling over Roots Natuurpad van Appingedam naar Kolham bij het Klavertje Vier bij Woudbloem

Woudbloem

Het dorp Woudbloem is ontstaan rond de aardappelmeelfabriek De Woudbloem, die werd gesticht in 1904. Na sluiting van de fabriek in 1967 liep het aantal inwoners terug tot ruim honderd. Woudbloem vormt een hechte gemeenschap met een bloeiend verenigingsleven. Het gebied waar het streekje ligt was tot aan het einde van de negentiende eeuw een ruig, ontoegankelijk deel van het dorp Slochteren, dat vooral als hooiland en voor het winnen van baggerturf werd gebruikt. Pas rond 1900 werd hier een begin gemaakt met de systematische ontginning. Het inwoneraantal van het dorpje daalde na de sluiting van de aardappelmeelfabriek De Woudbloem van 173 in 1930 tot 128 in 1980, nu telt het dorp nog 105 inwoners.

Wandeling over Roots Natuurpad van Appingedam naar Kolham in het Roegwold
Wandeling over Roots Natuurpad van Appingedam naar Kolham in het Roegwold

't Roegwold

‘t Roegwold, ‘ruig moerasbos’, is sinds 2014 een kunstmatig aangelegd natuurgebied in de gemeenten Midden-Groningen en voor een klein deel in Appingedam. De aanleg van ‘t Roegwold vormde onder de werknaam ‘Midden-Groningen’ een van de grootste natuurontwikkelingsgebieden van Groningen van de afgelopen decennia. De aankoop van gronden voor het natuurgebied verliep relatief makkelijk doordat het doorgaans om slechte landbouwgronden ging. Uiteindelijk werd 1100 hectare cultuurgebied, landbouw, omgezet in nieuwe natuur. Ter verbetering van de recreatiemogelijkheden werd een aantal fiets-, ruiter- en wandelpaden aangelegd.

Wandeling over Roots Natuurpad van Appingedam naar Kolham in het Roegwold

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE