Stads Knopenrondje Eindhoven
Wandelen langs Dommel en Tongelreep
Kenmerken
Lengte: 10 kilometer
Start- en eindpunt: Parkeerplaats IJscentrum Eindhoven
Landschap: Stad, rivier en park
Stads Knopenrondje Eindhoven
Wandelen langs Dommel en Tongelreep
In Eindhoven zit Philips in het DNA verankerd, alles in de stad ademt Philips. Het wereldconcern heeft de stad verlaten maar overal zijn nog overblijfselen van het bedrijf die Eindhoven de naam Lichtstad gaf. Op dit Stads Knopenrondje zien we dan ook een tuindorp, Het Witte Dorp, dat speciaal voor de arbeiders van Philips werd aangelegd met Dudok als architect. De witte bakstenen geven de wijk een bijzonder uiterlijk. Je bereikt de wijk nadat je langs de oevers van de Tongelreep hebt gewandeld. Onderweg kun je een bezoek brengen aan het Prehistorisch Dorp waar het leven van historische bewoners van de prehistorie tot de late Middeleeuwen wordt belicht. Na het Witte Dorp keren we terug langs de andere rivier die Eindhoven rijk is, de Dommel. Dicht langs het water wandel je naar het punt waar de Tongelreep in de Dommel stroomt. Maar leuke kijkpunten te over: het Eindhovens Kanaal, het DAF-museum, het Van Abbemuseum en de Genneper Watermolen. Het laatste gedeelte loopt kort gelijk met de heenweg maar is daarom niet minder leuk. Beversporen duiden hier op de aanwezigheid van deze knager en in de natte bospartijen komt de felblauwe ijsvogel voor. De wandeling verschijnt binnenkort op Wandelzoekpagina.
De Dommel
De Dommel stroomt vanaf België richting Eindhoven en slingert maar liefst zeventien kilometer door de stad. Het heeft voor Eindhoven een historische betekenis: als bron van drinkwater, als wasplaats waar textielbedrijven ontstonden en als stadsverdediging. Nu heeft de rivier vooral een recreatieve functie. Het is dan ook genieten als je hier door deze groene long in de stad wandelt. Het gebied rond de rivier is nu ingericht als een lange ecologische verbindingszone met vistrappen, poelen en kleine natuurgebieden.
Het Witte Dorp
Tuindorp, een wijk in het stadsdeel Oud-Stratum, wordt in de volksmond Witte Dorp genoemd. De buurt is in de jaren ’30 als laatste vooroorlogse wijk van Eindhoven ontworpen door de beroemde architect Dudok. Het is nu beschermd stadsgezicht en werd in het begin vooral bewoond door niet-katholiek personeel van Philips. Het verhaal ging toen zelfs dat juist daarom de straten naar heiligen genoemd waren. Het Witte Dorp is een gaaf voorbeeld van een tuindorp met voornamelijk witgeschilderde bakstenen. In de vooroorlogse jaren zijn in ons land vele tuindorpen gebouwd om een tegenwicht te bieden aan de verpauperde arbeiderswoningen van grote steden. Ze werden opgezet door sociaal voelende ondernemers, bij het Witte Dorp was dit wereldconcern Philips.
Tongelreep
Het zijriviertje van de Dommel ontspringt in België waar deze nog Warmbeek heet. In Nederland stroomt de Tongelreep ongeveer parallel aan de Dommel. Het riviertje bereikt bij Eindhoven het gebied Genneper Parken waarna het bij het Stadswandelpark van Eindhoven in de Dommel uitkomt. Ivo de Wijs schreef een mooi gedicht over de Tongelreep:
‘Wil je afzien van de steden
Waar het leven roest en raast?
Wil je je een dag vertreden
Ver van heftigheid en haast?
Kom dan maar, kom dan vooral
Naar het Tongelreepdal
Naar het Tongelreepdal