Skip to main content
search

Trage Tocht Almelo (Stadse Tocht) – Wandelen in voormalige textielstad

Trage Tocht Almelo

Wandelen in voormalige textielstad

 

Kenmerken

Lengte: 15 kilometer

Start- en eindpunt: Station Almelo

Landschap: Stad en park

Trage Tocht Almelo (Stadse Tocht)

Almelo was een oude textielstad die door grondige stadsvernieuwingen een totale make-over heeft gehad. Al wandelend zie je dat ze hun best hebben gedaan maar er is nog werk aan de winkel. Het centrale gedeelte met horeca en plein zijn knus maar daar omheen ontbreekt het nog aan glans. De route gaat door dit centrum en al heel snel zie je hoe de stad aan het groen grenst. Huize Almelo met de Gravenallee ligt hier en is erg mooi, met rust en statige lanen. Na het Lateraalkanaal en Kanaal Almelo-Nordhorn loop je over groene stroken om de wijken van Almelo. Niet naar de bebouwing kijken: of de welstandscommissie heeft vreemd werk geleverd, of het zijn jaren ’70-wijken die niet uitblinken in schoonheid. Maar de groene omsingeling van de stad is leuk. Je loopt bijna het hele traject langs water en onderweg loop je nog door een prachtige beukenlaan. De schaduw daar was welkom op de hete wandeldag in Almelo.

Wandeling over Stadse Trage Tocht Almelo

Rob Wolfs over de wandeling

We maken een bijzondere wandeling door en rond Almelo. Een stadse natuurtocht langs groene en blauwe gangen, langs de rafelranden van de bebouwing en op de overgangen naar het Twentse platteland. We wandelen eerst door het centrum en gaan direct aan de koffie, want onderweg komen we geen horeca meer tegen. Via een parkje en een fraaie bomenlaan gaat het richting Huize Almelo. Helaas moeten we een slinger maken om op een veilige manier de drukke van Rechteren Limpurgsingel over te steken. Maar dan komen we op landgoed Huize Almelo en genieten van de lange rechte Gravenallee. Voor de broodnodige afwisseling buigen we af en lopen we over eikenlanen in een typisch Twents coulisselandschap. De route komt bij het verstilde Almelo-Nordhornkanaal en de volgende kilometers gaan steeds over onverharde paden langs water. Verderop volgen we het Lateraalkanaal langs de rand van Almelo. Na een verrassend beukenlaantje waar we grote grazers tegenkomen, lopen we over groene stadsrandpaadjes. Via het ruime park Schelfhorst, de chique wijk Rosarium en het wat morsige havengebied komen we weer terug bij het station.

Wandeling over Stadse Trage Tocht Almelo bij het gemeentehuis
Wandeling over Stadse Trage Tocht Almelo

Achtergrondinformatie

Almelo

Almelo ontstond in de middeleeuwen en de naam gaat terug op de Germaanse woorden alma, ‘olm’, en lauha, ‘lo’. Dankzij de ligging op een kruispunt van land- en waterwegen heeft de stad zich kunnen ontwikkelingen tot een bloeiende textielstad. Tussen 1600 en 1800 waren er veel huisweverijen. De komst van de stoommachine in 1830 zorgde er voor dat de productie volledig fabrieksmatig werd. Vanaf 1970 nam de productie in lagelonenlanden toe, waardoor ook de concurrentie toenam. Hierdoor moesten veel fabrieken in Almelo noodgedwongen sluiten. Dit was slecht voor de Almelose economie, maar was het begin van een ommekeer voor de stad. Industriële gebouwen maakten plaats voor woningen, winkels, cultuurvoorzieningen en veel groen. In 1992 ontving Almelo de Rijksprijs voor bouwen en wonen.

Wandeling over Stadse Trage Tocht Almelo bij het gemeentehuis
Wandeling over Stadse Trage Tocht Almelo

Almelose Aa

De Almelose Aa is een rivier die meandert door het centrum van Almelo. De watergang ontvangt zijn water via de Loolee. Het verbindt de oostelijke en westelijke groene long van de stad.

Wandeling over Stadse Trage Tocht Almelo bij de Almelose Aa

Huize Almelo

Huis Almelo is een havezate in Almelo die het centrum van de heerlijkheid Almelo vormde. Het wordt voor het eerst genoemd in 13e eeuw. Het kasteel is tot op de dag van vandaag in handen van de familie Van Rechteren Limpurg. In 1883 heeft een ingrijpende verbouwing plaatsgevonden; de voorgevel werd naar voren gehaald en de ingangstrap is naar binnen verplaatst. Er was toen ruimte voor een indrukwekkende trap in 18e eeuwse stijl en een grote entreehal. Het landgoed in Almelo is opengesteld en bevat ongeveer 296 hectare bos en 493 hectare landbouwgrond. De boerderijen van het landgoed zijn herkenbaar door de rood/gele luiken.

Wandeling over Stadse Trage Tocht Almelo bij huize Almelo
Wandeling over Stadse Trage Tocht Almelo bij het tolhuisje op de Gravenallee

Gravenallee

Huize Almelo heeft een prachtige oprijlaan, de Gravenallee. De historische jachtlaan van 3,5 kilometer eindigt bij het Kanaal Almelo-Nordhorn. Langs de alle liggen monumentale boerderijen met pachtgronden. Halverwege ligt het Tolhuis , de plek waar men tot 1943 tol moest betalen om te mogen passeren. Inmiddels fungeert het als woonhuis.

Wandeling over Stadse Trage Tocht Almelo op de Gravenallee
Wandeling over Stadse Trage Tocht Almelo bij het tolhuisje op de Gravenallee

Kanaal Almelo-Nordhorn

Het kanaal wordt al sinds 1960 niet meer als scheepvaartroute gebruikt. Enkel aan Duitse zijde is het kanaal voor kleine boten nog bevaarbaar. Het kanaal Almelo-Nordhorn werd gegraven aan het eind van de 19e eeuw. Aanleiding van de aanleg was een verdrag tussen de Nederlandse en Pruisische regering uit 1876, dat gesloten werd omdat men hoge verwachtingen had van verbindingen tussen waterwegen in Duitsland en Nederland. Tot drukke scheepvaart kwam het niet, omdat bij de voltooiing van het kanaal de schepen al te groot waren voor het ondiepe water. Het kan nu beschouwd worden als een industrieel monument en is omgevormd tot natuurgebied.

Wandeling over Stadse Trage Tocht Almelo bij het kanaal Almelo-Nordhorn
Wandeling over Stadse Trage Tocht Almelo bij het kanaal Almelo-Nordhorn

Park Schelfhorst

Het Schelfhorstpark is een stadspark bij de wijk de Schelfhorst in Almelo. Het park is genoemd naar boerderij ‘t Schelfhorst naast het park. In het park worden allerlei sportevenementen en festivals georganiseerd.

Wandeling over Stadse Trage Tocht Almelo in het Park Schelfhorst

Rosarium

Het Rosarium is een van oorsprong vooroorlogse buurt met een tuindorp karakter: ruime straten en woningen met een voor- en achtertuin. In het Rosariumpark staat een gedenkteken cortenstaal. In het monument zijn zeven rozen uitgesneden in de vorm van een kruis. Het gedenkteken in het Rosariumpark herinnert aan het neerkomen van bommen op het rosarium te Almelo op 11 juli 1940 omstreeks 13:30 uur. Het waren de eerste bommen die neerkwamen in Almelo in de Tweede Wereldoorlog.

Wandeling over Stadse Trage Tocht Almelo

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE