Skip to main content
search

Trage Tocht Planken Wambuis – Honderd procent onverhard wandelen

KIJK ROND BIJ

PLANKEN WAMBUIS

De Oud-Reemsterhei, Mossel en Kruiponder

De route gaat afwisselend door naald- en loofbos, heidevelden, grasvlaktes waarbij de majestueuze beukenlanen de wandeling op een prachtige manier opsieren. Tussen Planken Wambuis, Oud Reemst en de Mossel zie je overal sporen van zwijnen en edelherten en misschien spot je er wel een. Over de Oud Reemsterlaan loop je vanaf de Planken Wambuis over prachtige beukenlanen die vroeger bij het landgoed van kasteel Rosendael hoorden. De route gaat verder over de Oude Reemsterhei en Nieuw Reemsterlaan met uitzichten over prachtige heidevelden. Langzaam nader je over zandpaden door naaldbos en soms glooiende heideheuvels van Kruiponder de enclave Mossel. Midden in de natuur ligt de theeschenkerij waarna tussen de Westerbergen nog een keer over een dubbele beukenlaan terug loopt naar Planken Wambuis.

Waar kan dat nog in Nederland, 14 kilometer onverhard wandelen in pure natuur. Vlakbij Planken Wambuis loop je over heide en brede zandpaden met als hoogtepunt de geweldige dubbele beukenlanen. Mooier heb ik ze nog nooit gezien. En zeker met de herfstkleuren van vandaag onder een najaarszonnetje kon ik geen betere wandeling bedenken. Werkelijk prachtig en een van de mooiste Trage Tochten tot nu toe.

Planken Wambuis

Planken Wambuis is een natuurgebied op de Veluwe dat grotendeels is begroeid met bos en heide. Een deel bestaat nog uit open stuifzand en in het gebied liggen ook oude landbouwgronden, enkele grafheuvels en het gehucht Mossel. In Planken Wambuis komt al lange tijd bewoning voor; de oude landbouwgronden rond boerderij de Mossel zijn al vanaf ongeveer 1500 in gebruik. De geschiedenis van het gebied is nauw verbonden met het Kasteel Rosendael. Dit was ooit het bezit van de graven en hertogen van Gelre. Sinds 1536 is het bijna vier eeuwen zonder onderbreking in het bezit geweest van een adellijke familie. De opbrengsten van Planken Wambuis kwamen ten goede aan het kasteel. De naam Planken Wambuis is afkomstig van een oude herberg in dit gebied die in 1782 werd gebouwd.

Wandeling over Trage Tocht Planken Wambuis

Een wambuis was vroeger een kledingstuk voor mannen dat het bovenlijf van de hals tot aan het middel beschermde. Een herberg die gebouwd was van planken kreeg de naam Planken Wambuis. Een verwijzing naar de bescherming die een herberg aan reizende kooplieden bood.

Wandeling over Trage Tocht Planken Wambuis

Oud-Reemsterhei

Vlakbij de Planken Wambuis ligt de Oud Reemsterhei, die wordt doorsneden door een oude beukenlaan. Vlak naast deze laan bevindt zich een oude put, die vroeger werd gebruikt om de schaapskudde te drinken te geven. Dit stukje heide draagt de toepasselijke naam Puthei. Tegenwoordig komt de schaapskudde van de Ginkelse Heide bij Ede in de lente een paar weken op bezoek om de heide te begrazen.

Wandeling over Trage Tocht Planken Wambuis bij de Oud-Reemsterhei
Wandeling over Trage Tocht Planken Wambuis bij de Oud-Reemsterhei

Mossel

De nederzetting Mossel dateert uit de 15e eeuw. Hier worden herten met rust gelaten en eventuele schade wordt aan de boeren vergoed. Mossel heeft niet met het schelpdier te maken maar wel met mos. Hier trokken herders met hun kuddes de Veluwe over en verbleven dan tijdens de lentes en zomermaanden buiten. Zij bouwden dan hutjes en schuilplaatsen van mos waarin zij verbleven. Uiteindelijk is Mossel een permanente hoeve geworden, nu grazen er New Forest pony’s, Schotse Hooglanders en Taurossen.

Wandeling over Trage Tocht Planken Wambuis bij Mossel

Nieuw-Reemst

Nieuw-Reemst is een buurtschap en landbouwenclave in gemeente Ede en ligt in het zuidoosten van de gemeente tussen Mossel en Oud-Reemst in het natuurgebied Planken Wambuis.

Wandeling over Trage Tocht Planken Wambuis bij Nieuw-Reemst
Wandeling over Trage Tocht Planken Wambuis

Leave a Reply

Close Menu