Skip to main content
search

Trage Tocht Voorstonden – Wandelen op een echte landgoederenwandeling

By 4 oktober 2024oktober 5th, 202410-15 KM, Gelderland, Trage tochten

Trage Tocht Voorstonden

Wandelen op een echte landgoederenwandeling

 

Kenmerken

Lengte: 15 kilometer

Start- en eindpunt: Parkeerplaats bij Huis Voorstonden

Landschap: Bos, landgoed en boerenland

Trage Tocht Voorstonden - Wandelen op de rand van het IJsseldal

De Trage Tocht Voorstonden is amper te vergelijken met een andere Trage Tocht. Op de vijftien kilometer loop je bijna constant over landgoederen. De kleinschaligheid spat van de wandeling en het landschap af. Telkens kom je in een ander soort landschapje, weilanden, bos, laantjes, waterpartijen, doorkijkjes, natte stroken, de wandeling is een en al afwisseling. De zonnige herfstdag zorgde ervoor dat het licht fantastisch op het landschap scheen. De kilometers vlogen in het gezelschap van Rob Wolfs voorbij: terugkijken en vooruitkijken. De gesprekken gingen met name over wandelen, wat heeft wandelen ons gebracht en wat kunnen we er nog meer mee. Het antwoord was: van alles maar noodzakelijk is het niet. Gewoon lekker stappen, de ene voet voor de andere zetten en genieten van het buiten- en samenzijn.

Wandeling over Trage Toch Voorstonden

Rob Wolfs over de route

We wandelen in de IJsselvallei op de rand van bos en boerenland. De route start met een rondje door het parkbos van landgoed Voorstonden. Het parkbos dateert van rond 1800, was flink verwaarloosd en is na een grondige opknapbeurt door Natuurmonumenten in 2012 weer opengesteld. De slingerende paden, vijvers met vloeiende vormen, boskamers en romantische bruggetjes uit het oorspronkelijke ontwerp zijn weer als vroeger. Via het zuidelijke bos van het landgoed komen we bij de Oekense beek. Het is een belangrijke beek voor de waterbeheersing in de Zuidelijke IJsselvallei. Over een graspad langs de beek wandelen we door het boerenland naar Hall. Daar is het goed rusten in de picknicktuin Hendershutte. De route maakt een boog om Hall terug naar de fraaie dorpskerk. Over het Hallsepad, een oud kerkenpad, lopen we naar landgoed Leusveld. Leusveld is vanouds een nat, venig gebied. Dat is nog goed te zien aan de vele rabatten in het bos: greppels die gegraven werden om het gebied te ontwateren. Langs de Oekense beek wandelen we weer terug naar Huis Voorstonden.

Wandeling over Trage Toch Voorstonden

Achtergrondinformatie

Landgoed Voorstonden

Huis Voorstonden is een buitenplaats in de plaats Brummen en de omliggende buurtschap Voorstonden is naar het landgoed vernoemd. Het landgoed stamt oorspronkelijk uit de middeleeuwen en de grachten werden in de 16e eeuw aangelegd. Het huidige, witgepleisterde huis is het resultaat van vergaande verbouwingen in 1825. Bij die verbouwingen werd ook een Engels park aangelegd naar ontwerp van Jan David Zocher, met grote vijvers en landschappelijke vormen. De zuidelijke tuin werd aan het begin van de 20e eeuw ontworpen door Leonard Springer en recent hersteld. Deze tuin wordt gekenmerkt door geometrische vormen en veelvuldig gebruik van rozen en buxus. Op het terrein bevinden zich verschillende monumentale bomen, waaronder een mammoetboom die de dikste, of de op een na dikste mammoetboom van Nederland is.

Wandeling over Trage Toch Voorstonden
Wandeling over Trage Toch Voorstonden

Oekense Beek

De Oekense beek is een 4,5 km lang stroompje dat vanaf het dorpje Hall naar de spoorsloot langs de spoolijn Arnhem/Deventer loopt. Het begin wordt gevormd door twee niet gekanaliseerde stroompjes, één afkomstig uit de Hallsche hooilanden, de andere uit het dopje Hall. Langs de Oekense beek een ecologische verbindingszone gerealiseerd bestaande uit een mozaïek van landschapselementen in diverse vormen. Hierdoor is er een verbinding ontstaan tussen de landgoederen Brummen en Uiterwaarden IJssel.

Wandeling over Trage Toch Voorstonden
Wandeling over DMT bij de Gulp

Hall

ligt op geringe afstand van de grotere kern Eerbeek, iets oostelijk van het Apeldoorns Kanaal, dat ongeveer op de grens van de Veluwse stuwwal en de IJsseldal loopt. ‘Hall’ betekent ‘zout’ in het Keltisch. De Kelten begaven zich vlak voor de jaartelling in grote delen van west en Midden-Europa. In meerdere plaatsnamen in midden en West-Europa vinden we ‘Hall’ terug. In Nederland loopt een zoutlaag vanaf Noord-Holland naar Oost Nederland, waarop zowel het ‘Hall’ bij Brummen als Halle in de gemeente Bronckhorst liggen.

Wandeling over Trage Toch Voorstonden in Hall
Wandeling over Trage Toch Voorstonden in Hall

Hallsepad

Het Kerkepad Voorst is in 2003 en 2004 door De Spaanse Ruiter aangelegd, verband houdend met een militaire hindernis. Het ligt bijna geheel op grond van landgoed Beekzicht. Later werd het een pad om naar de kerk in Hall te wandelen.

Wandeling over Trage Toch Voorstonden op het Hallse Kerkpad
Wandeling over DMT van de Teuvenderberg naar Mheer

Landgoed Leusveld

Kasteel Aerwinkel te Posterholt werd in 1854 gebouwd door de bekende Roermondse bouwmeester Dr. Pierre Cuypers. Het neogotische kasteeltje ligt, omgeven door een prachtig aangelegde Engelse landschapstuin, tussen Posterholt en buurtschap ‘t Reutje. Het huis is 100 jaar eigendom geweest van de familie Geradts. Daarna diende het als klooster en retraite-oord voor de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid. Sinds 1996 is het eigendom van de familie Stiphout-de Haas. De grote botanische voortuin bevat honderden verschillende bomen en heesters.

Wandeling over Trage Toch Voorstonden op landgoed Leusveld
Wandeling over Trage Toch Voorstonden

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu