Skip to main content
search

Verkennen van volksbuurten – Eindhoven – Philips als rode draad door de stad en woonbuurten

Verkennen van volksbuurten – Eindhoven

Eindhoven – Philips als rode draad door de stad en woonbuurten

 

Kenmerken

Lengte: 15 kilometer

Start- en eindpunt: Station Eindhoven

Landschap: Stad

Verkennen van volksbuurten - Eindhoven -

Philips als rode draad door de stad en woonbuurten

Vanaf Station Eindhoven wandelen we eerst in westelijke richting naar waar het voor Philips allemaal begon. We zien de eerste Philipsfabriek, waar nu het Philipsmuseum is gevestigd. Meteen hierna volgen de iconische Lichttoren en Witte Dame. Ze zijn vormgegeven met een prachtig binnenplein met daaromheen woningen. Maar ook de Ventoseflat, een voormalige sigarenfabriek en nu woonruimte met bijzondere blauwe accenten aan de gevels. Via het beschutte en beschermde woongebiedje Hof van Eden volgen we westwaarts de ontwikkeling van Philips. Het ruim een eeuw geleden gebouwde Philipsdorp in de schaduw van het stadion van voetbalvereniging PSV huisvestte oorspronkelijk de snelgroeiende instroom van arbeiders voor de gloeilampenfabriek. Dan volgt het voormalige en vroeger afgesloten fabrieksterrein Strijp-S, inmiddels geopend naar de omgeving en getransformeerd naar kantoor- en woonruimte. We wandelen verder richting westen door het Drents Dorp. Het is vernoemd naar de provincie van waaruit veel van de Philipsarbeiders vandaan kwamen. Het is een echte volksbuurt waar ook nieuwe woningen in een fraaie groene omgeving zijn toegevoegd. Hierna draaien we weer naar het oosten met de volksbuurt Woensel-West die veel vooroorlogse huurwoningen bevat. We zien een gevarieerde wijk met buitenlandse invloeden: straten, pleintjes en nieuwgebouwde woningen. Ze weerspiegelen allemaal de multiculturele sfeer. Tenslotte wandelen we via Woensel-Zuid terug naar Station Eindhoven. Onderweg lopen we door levendige woonbuurten die hun oorsprong hebben in de periode kort vóór en kort na de Tweede Wereldoorlog.

Wandelen in volkswijken Eindhoven in Woensel

Achtergrondinformatie

Lichtplein

De iconische lichttoren trekt de aandacht naar de voormalige gloeilampenfabriek. Het gebouw is respectvol hergebruikt voor woningbouw. Zo’n 128 woningen. Uniek is de menging van sociale huurwoningen met zeer kostbare lofts in de vrije sector.

Wandelen in volkswijken Eindhoven op het Lichtplein

Hof van Eden

Beschermd wonen op de overgang van de drukke binnenstad naar een oudere woonbuurt. Een harde grens met een poort, die opent naar het beschutte en groene groengebied.

Wandelen in de echte woonwijken in Eindhoven bij Het Hof van Eden
Wandelen in de echte woonwijken in Eindhoven bij Het Hof van Eden

De Philipsbuurt

De aan het begin van de vorige eeuw door stedenbouwkundige Berlage en architect de Bazel gerealiseerde woonwijk moest onderdak bieden aan de groeiende arbeidersbevolking voor de Philipsfabrieken. Inmiddels is de buurt heel respectvol gerenoveerd.

Wandelen in volkswijken Eindhoven in de Philipsbuurt
Wandelen in volkswijken Eindhoven in de Philipsbuurt

Strijp-S

Het voormalige afgesloten fabrieksterrein Strijp-S is getransformeerd in een bloeiende gemêleerde stedelijke omgeving met wonen en werken. De Trudo Toren is het eerste verticale bos voor sociale huursector.

Wandelen in volkswijken Eindhoven op Strijp-S
Wandelen in volkswijken Eindhoven op Strijp-S

Drents Dorp

De woonwijk is alweer zo’n 100 jaar oud. De naam verwijst naar de herkomst van veel arbeiders in de Philipsfabrieken. Groot onderscheid in de drie deelgebieden: van traditionele sociale huurwoningen tot koopwoningen in voormalige huurwoningen en dure nieuwe koopwoningen.

Wandelen in volkswijken Eindhoven ion het Drents Dorp

Woensel

Een levendige volkswijk. Grote delen zijn van oorsprong vooroorlogs. Met daarnaast deelgebieden met de meer grootschalige sociale woningbouw van de wederopbouwperiode van kort na de Tweede Wereldoorlog. En inmiddels alweer veel nieuwe woningbouw op invullocaties.

Wandelen in volkswijken Eindhoven in Woensel
Wandelen in volkswijken Eindhoven in Woensel

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE