De Rotte, Zevenhuizerplas en Molenviergang
Wandelen in Schieland en Krimpenerwaard – Rondom de Rotte
Kenmerken
Lengte: 17 kilometer
Start- en eindpunt: parkeerplaats Oesterzwamplaats Rottebandreef Bergschenhoek
Landschap: Polderland en rivier
Op uitnodiging van Paul van Bodengraven wandel ik vandaag rond de Rotte, met zijn plan om een boekje te schrijven met verhalen over zijn ontmoetingen met wandelaars. Wandelaars hebben denk ik wel vaak gemeenschappelijke dingen, uitgangspunten of visies. Maar in deze wandeling waren de overeenkomsten erg groot. Gevolg was een hele aangename en prettige wandeling waarin allerlei onderwerpen aan bod kwamen: de politiek, landschappen, muziek, het milieu en persoonlijke omstandigheden. Nogmaals, de overeenkomsten waren groot en daardoor vlogen de kilometers onder ons door. Daarbij een landschap in schoonheid, met water, hollandse taferelen, blauwe luchten en molens. Een capuccino met appelgebak halverwege en een speciaalbier op het eind, de dag kon niet meer stuk.
De wandeling maakt deel uit van de wandelgids Wandelen in Schieland en Krimpenerwaard. Schieland en de Krimpenerwaard zijn twee grote poldergebieden in het westen van Nederland; de Hollandse IJssel, de Lek, de Vlist en de Rotte stromen door het gebied. Deze regio ligt dicht bij Rotterdam en dus in de Randstad, maar je kan er niettemin prachtig en weids wandelen. In Schieland is de Rotte vaak dichtbij, het veenriviertje dat de naamgever is van Rotterdam. De Krimpenerwaard is vooral weids en stil Hollands boerenland, met tiendwegen, smalle, lange kavels, poldersloten.
Rotte
De rivier doet dienst als boezem, die het teveel aan water uit de polders ten noorden van Rotterdam afvoert onder beheer van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De stad Rotterdam ontleent haar naam aan deze rivier. De oorspronkelijke naam van de rivier is vermoedelijk Rotta, afkomstig van “rot” dat modderig of troebel betekent, en ‘a’ dat water betekent. Het is oorspronkelijk een veenrivier die de stad Rotterdam verbindt met het groen ten noorden van de drukke stad.
Uitkijkpunt Lührs
Dhr. Lührs hield van de Rottemeren en hij vond het gebied belangrijk voor de recreatie en inspiratie van de mens. Daarom ook droeg hij het recreatieschap een warm hart toe. Het maakte hij dit uitkijkpunt mogelijk en het kreeg zijn naam. En vormt nu een tastbare herinnering aan hem. Het uitkijkpunt, een kompas met windrichtingen, is in opdracht van het recreatieschap Rottemeren ontworpen door landschapsontwerper Joanne Gendronneau. De Zit-elementen, van geïmpregneerd glad beton, komen uit de koker van ontwerper Sofie Boonman. De natuur vormt voor Sofie de logische en onuitputtelijke inspiratiebron, omdat voor haar elk onderdeel van de natuur, esthetisch en functioneel, telkens weer voldoet aan de eisen van haar omgeving.
Kunstwerk Ritme van Drie
De kunstenaar Lon Pennock over het kunstwerk: ‘Land, lucht en water. Natuurlijk gaan ze in elkaar over. De vanzelfsprekende overgang tussen de drie natuurelementen als monumentaal en ritmisch oriëntatiepunt in een verder weids landschap. De grens tussen land en water was het vertrekpunt voor de vorm van het werk. De oplopende beweging van de oever vindt u terug in de schuin geplaatste objecten die vervolgens weer naar het water toe buigen.’ Volgens de kunstenaar vormen de pylonen een verwijzing naar havenkranen of reigers, die een duidelijke band hebben met dat water. Het roestbruin van het cortenstaal tekent fraai af tegen de kleuren van de lucht en het landschap, extra aandacht scheppend op de aanwezigheid en het ritme van de drie elementen.
Molenviergang
De Molenviergang in de Tweemanspolder te Zevenhuizen bestaat uit vier achter elkaar geschakelde molens welke, gedurende bijna twee eeuwen, gezamenlijk het polder niveau op peil hielden. Om het hoogte verschil tussen het polder niveau en het niveau van de rivier de Rotte ( ca. 4,5 mtr) te overbruggen, zijn vier molens nodig aangezien de opvoer hoogte van een molen max. 1,2-1,5 mtr. is. Deze unieke molenviergang is tot 1952 in vol bedrijf geweest. In dat jaar heeft een elektrisch gemaal de taak over genomen. In de oorlog hebben ze de de geïnundeerde polder in enkele weken droog gemalen.
Zevenhuizerplas
De Zevenhuizerplas is een door zandwinning kunstmatig aangelegd Nederlands meer ten oosten van de rivier de Rotte. Hij doet dienst als recreatieplas en samen met de directe omgeving vormt het een recreatiegebied. De plas is in de jaren zeventig aangelegd en werd opgeleverd in 1978. Het zand dat er oorspronkelijk lag, is gebruikt bij bouwprojecten in de omgeving, zoals voor het opspuiten van grond voor de bouw van de Rotterdamse wijk Zevenkamp.
Bleiswijkse Zoom
Bleiswijkse Zoom is een groen en waterrijk dagrecreatiegebied langs de westelijke oever van de Rotte. Het is groen en waterrijk, er zijn dagcampings, speel- en ligweiden, plassen met strandjes, fiets-, wandel- en ruiterpaden. Het drie kilometer lange water- en groengebied strekt zich uit vanaf de Lange Vaart tot aan eiland Pekland langs de Rotte en Rottemeren. De plek is soms een oase van rust waar je vele weide- en watervogels kunt aantreffen.