Skip to main content
search

Waterliniepad – Werkendam-Veer Nieuwe Merwede – Wandelen in de Noordwaard Polder

By 8 maart 2019juni 14th, 202110-15 KM, Noord-Brabant, Waterliniepad

De Biesbosch, de Noordwaard polder en het vernieuwde Waterliniepad

JE HEBT HET VOORRECHT OM TE MOGEN WANDELEN IN DE NOORDWAARD POLDER. NA DE HOGEWATERSTANDEN IN 1995 IS MEN NA GAAN DENKEN HOE MEN HET WATER DE RUIMTE KAN GEVEN ALS HET TE HOOG KOMT.  EN NOORDWAARD IS EEN ONDERDEEL VAN DIT PLAN, DE POLDER WORDT OPNIEUW INGEDEELD EN GEWIJZIGD VAN EEN BINNENDIJKS NAAR EEN BUITENDIJKS GEBIED. EEN OUD KREKENSTELSEL WORDT HERSTELD, EB EN VLOED MOGEN WEER INVLOED UITOEFENEN EN NIEUWE NATUUR KAN ZICH ONTWIKKELEN. GENIET VAN DIT PRACHTIGE GEBIED ALS JE KREKEN TEGENKOMT MET NAMEN ALS BRASPENNING, GALEIGAT, BEVERT EN KOOIGAT.

Wandelen over het vernieuwde Waterliniepad door de Noordwaard polder

Noordwaardpolder

De voormalige Noordwaard polder is een gebied van zo’n 4.450 hectare – circa 6.000 voetbalvelden – deze is gelegen tussen de Brabantse Biesbosch en de rivier de Nieuwe Merwede. Het gebied wordt gebruikt om hoogwater snel af te voeren naar zee. Door het Rijksprogramma Ruimte voor de Rivier, een landelijk project om het rivierwater ruimte geven, worden op meer dan 30 plaatsen langs de grote rivieren werkzaamheden uitgevoerd om dat te realiseren. Zo ook in de Noordwaard polder, dat een belangrijke schakel in het programma Ruimte voor de Rivier vormt. Het werkt aan een veiliger en mooier Nederlands rivierengebied. In 5 jaar tijd is de polder opnieuw ingedeeld en gewijzigd van een binnendijks naar een buitendijks ‘doorstroomgebied’. De Nieuwe Merwede krijgt hierdoor meer ruimte, waardoor hoogwater sneller wordt afgevoerd naar zee.

Wanneer het rivierwater stijgt tot boven de dijk, dan stroomt het water over in de polder. De dijk langs de Nieuwe Merwede is hiervoor verlaagd tot een hoogte van 2 m boven NAP. De Noordwaard zal enkele keren per jaar onder water staan. Dit komt voornamelijk in de winter voor, als de waterstand hoog is door regen en smeltwater. En in dat jaargetijde lopen we nu, het water reikt hoog en nog net niet tot de kop van het dijkje waar het pad op ligt. Nog even en je krijgt natte voeten. Het is een machtig groot gebied wat onder water gezet kan worden. Je loop op een smalle strook over land met in de weide omgeving water, water en nog eens water. Het is nog relatief rustig bij de weidevogels maar de balts van de kievit is al te zien en ganzen eten nog van de stukjes land die droog staan. Het is een ongekend mooi gebied wat is ontstaan, en fantastisch dat de route het Waterliniepad door dit gebied is doorgetrokken.

Wandelen over het vernieuwde Waterliniepad door de Noordwaard polder door laan met knotwilgen bij Pannekoek

Vernieuwde Waterliniepad

Op 1 maart 2019 is op de Fiets en Wandelbeurs het nieuwe Waterliniepad geopend, waarin twee bestaande paden, het ‘oude’ Waterliniepad en Streekpad Stelling van Amsterdam, zijn samengevoegd tot één aantrekkelijke route. En bij geen ander wandelpad komen de verdedigingslinies zo goed naar voren als bij deze route. De vele forten, bunkers, sluizen en kanalen vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland. De forten waren jarenlang gesloten voor publiek, maar hebben nu de deuren geopend. Wandelaars zijn welkom bij veel van de 95 forten voor een drankje, hapje of een overnachting.

Het Waterliniepad is een aaneenschakeling van fraaie steden en oude vestingstadjes, zoals Volendam, Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Culemborg en Gorinchem. De route eindigt in Dordrecht, de oudste stad van Holland. En hoewel je altijd dicht bij de randstad bent, loop je continu door prachtige natuur: de Vechtplassen, langs rivieren zoals het Gein en de Lek, en het Nationale Park de Biesbosch. Ik had de streekpaden De Stelling van Amsterdam en het oude Waterliniepad misschien twintig jaar geleden al eens in zijn geheel gelopen. Een nieuwe kennismaking en die mocht er zijn. De uitbreiding naar Dordrecht via de Noordwaard polder Kop van ‘t Land is meer dan de moeite waard. Zeker nu hier het gebied terug gegeven is aan de natuur en het water de baas is.

GA NAAR DE KAARTIK BLOGDE OP DE WEBSITE VAN WANDELNET OVER DEZE WANDELING

Leave a Reply

Close Menu