Skip to main content
search

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek – Wandelen in architectuurstad Rotterdam

Depot Boymans van Beuningen, Van Nellefabriek en het Dakpark

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek

Depot Boymans van Beuningen

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek

Van Nellefabriek

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek

Voetbalstadion Sparta

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek

Van Nellefabriek

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek

Delfshaven

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek - 13 KM

Rotterdam, wat een stad! Het bruist, het heeft hoogbouw, knusse wijken, een prachtig station, kunst en dat alles in deze wandeling aaneengeregen via een aantal parken of groenstroken. De Van Nellefabriek, UNESCO Werelderfgoed, is een hoogtepunt in architectuur. Het witte gebouw heeft allure, mooie details, openheid met staal en glas en je kijkt er je ogen uit. In de parken is levendigheid, de jeugd speelt er, er wordt geflaneerd en de eerste bbq-luchten stegen de lucht in. Dat alles in een ontluikende natuur waar het groen de grond uitschiet en bloemen beginnen te bloeien. Alleen al voor de architectuur zou je naar Rotterdam kunnen gaan, ook voor de kunst, ook voor de multiculturele samenleving met overal eettentjes en nog veel meer. Een wandeling om in te lijsten.

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek in Rotterdam

Routemaker en bedenker Rutger Burgerst over deze route: ‘Een prachtig rondje Rotterdam met de Van Nellefabriek aan de stadsrand als onvergetelijk hoogtepunt. De voormalige fabriek is industrieel erfgoed van de bovenste plank en niet voor niets sinds 2014 een UNESCO Werelderfgoed. Maar ook de kilometers daarna blijven steeds weer verrassen, met tot slot het overweldigende Museumkwartier. We wandelen vanaf het station door de Provenierswijk langs het water van de Spoorsingel. In het Vroesenpark is het bij mooi weer een bonte gezelligheid. Dan volgt een wat minder aantrekkelijk stuk langs het Schiekanaal, bij gebrek aan beter. Eenmaal bij Blijdorp is het met de verkeersdrukte gedaan en wandelen we door het Roel Langerakpark. We steken de Delfshavense Schie over en zien aan de overkant de monumentale fabriek waar het in deze wandeling om draait. Neem de tijd om hier eens goed rond te kijken en laat de geschiedenis en de architectuur van het Nieuwe Bouwen op je inwerken. Tijdens kantooruren mag je ook binnen rondkijken. Na dit bezoek pikken we de hoge spoordijk op, die met een wijde bocht rond Spangen leidt. We lopen zowaar 1 km helemaal onverhard! Aan de overzijde van het Marconiplein gaat het verder over het hoge Dakpark, nog steeds op oud spoortalud. Delfshaven is natuurlijk een Hollands plaatje, zoals je het niet verwacht. Voorbij Stadsbrouwerij De Pelgrim gaat de tocht verder langs de Coolhaven naar Het Park bij de Euromast. We steken de Westzeedijk over om ons in het Museumpark ter vergapen aan het spiegelende Depot van Museum Boijmans Van Beuningen. Vlak daarbij vind je ook enkele toonbeelden van het Nieuwe Bouwen, waar onder Huis Sonnenveld.’

Centraal Station Rotterdam

Het Centraal Station heeft de afgelopen jaren een totale metamorfose gehad en het stationsgebouw is nu één van de architectuuriconen van Rotterdam. Het dak boven de sporen is gedeeltelijk bedekt met zonnepanelen en gaat vloeiend over in de kap boven de stationshal. De punt hiervan wijst naar het centrum van de stad. Een aantal historische elementen van het oude stationsgebouw uit 1957 van Sybold van Ravesteyn zijn bewaard gebleven, zoals de originele klok op de voorgevel, de letters Centraal Station en de ‘speculaasjes’, twee granieten sculpturen. De stationshal is uitgevoerd in glanzend roestvast staal en vormt een sculpturaal icoon aan de Rotterdams culturele as. De hal heeft een gevouwen dak, als origami, en is uitgevoerd in staal. Het dak en de luifels zijn aan de buitenzijde afgewerkt met roestvast staal, aan de binnenzijde met een houten plafondbekleding.

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek in Rotterdam bij het Centraal station
Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek in Rotterdam bij het Centraal station

Vroesenpark

Het park werd vanaf 1929 aangelegd naar een plan van stadsarchitect W.G. Witteveen en is deels als werkverschaffingsproject gerealiseerd. In 1948 werd een compleet nieuw plan voor het Vroesenpark gemaakt door landschapsarchitect J.T.P. Bijhouwer (1893-1974). Het park werd niet meer ingericht als sierpark, maar als gebruikspark. Het park heette tot 1977 officieel het Blijdorp Park, maar in de volksmond werd het Vroesenpark genoemd. In 1977 is de naam officieel Vroesenpark geworden, genoemd naar de familie Vroesen, van wie in de zeventiende en achttiende eeuw verschillende leden lid waren van de Rotterdamse Vroedschap en burgemeester van de stad en naar wie ook de nabijgelegen Vroesenlaan is genoemd. Het park bestaat onder meer uit een groot grasveld, wandelpaden en twee vijvers.

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek in Rotterdam in het Vroesenpark
Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek in Rotterdam

Roel Langerakpark

Het Roel Langerakpark is 18,3 m² hectare groot en grenst aan de ingang van Diergaarde Blijdorp. Het kleine parkje is vooral gericht op sportievelingen. Er is een vrij toegankelijke atletiekbaan, een discgolfcourt (frisbeesport) en een wandelpromenade naar de dierentuin toe.

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek in Rotterdam in het Roel Langerakpark

Van Nellefabriek

De voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend, toen het in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard. De voormalige fabriek van firma Van Nelle is een schoolvoorbeeld van het nieuwe bouwen. Het complex werd tussen 1927 en 1930 onder leiding van Cees van der Leeuw gebouwd. Het complex bestaat uit gebouwen met gevels van voornamelijk staal en glas waarbij op grote schaal het gordijnmuurprincipe is toegepast. De fabriek werd gezien als ‘ideaal’; hij was open naar buiten toe en het daglicht werd gebruikt voor aangename werkomstandigheden. De Van Nellefabriek belichaamt de nieuwe fabriekssoort die symbool werd van de modernistische en functionalistische cultuur van de tussenoorlogse periode.

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek in Rotterdam bij de Van Nellefabriek
Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek in Rotterdam bij de Van Nellefabriek

Delfshaven

Delfshaven is nog een echt gedeelte van pittoresk Rotterdam.De vroegere haven van Delft overleefde de oorlog waardoor dit een van de weinige plekken in de stad is waar je oude tijden kunt herleven. Zo zijn er de Oude Kerk, de oude molen, historische panden, grachten en binnenpleinen te zien. Aan het einde van de Voorhaven staat de Korenmolen de Distilleerketel, één van de grootste molens van Nederland.

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek in Rotterdam in Delfshaven
Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek in Rotterdam in Delfshaven

Het Park

Het Park is een rijksmonument in Rotterdam, gelegen naast de Euromast en het Erasmus MC. Het Park is 21 hectare groot en ontworpen door vader en zoon Zocher in de 19de eeuw. Een renovatie onlangs is uitgevoerd op basis van de oorspronkelijke ontwerpen van de Zochers. Tot 2016 zijn onder meer de bruggen en waterpartijen opgeknapt, de evenementenvelden versterkt, het kunstwerk de Verloren Parel van Madeleine Berkhemer is gerealiseerd en het Koetshuis en Heerenhuys werden gerestaureerd.

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek in Rotterdam in Het Park

Dakpark

Op negen meter hoogte en met een lengte van zo’n 1.200 meter, is Dakpark Rotterdam één van de grootste dakparken van Europa, en een groene oase in een stedelijke omgeving. Je hebt een prachtig uitzicht op wijk en havens, en er is volop plek voor sport, spel en vertier.

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek in Rotterdam bij het Dakpark
Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek in Rotterdam bij het Dakpark

Depot Boymans van Beuningen

Depot Boijmans Van Beuningen is een kunstdepot van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het is het eerste voor het publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Het gebouw verving de natte en lekkende kelders van het museum, waarin het depot eerst gevestigd was. Depot Boijmans Van Beuningen werd ontworpen door het Nederlandse architectenbureau MVRDV. Als inspiratie voor de vorm van het gebouw diende een aluminiumkleurige schaal van IKEA. Deze Blanda Blank, een licht glimmende serveerschaal van roestvrij staal van 3,99 euro, stond per toeval als suikerpot op de tafel tijdens de voorbesprekingen over het ontwerp voor het gebouw. Het depot is een 39,5 meter hoog, komvormig gebouw dat aan de buitenzijde bekleed is met spiegelende platen, waardoor een min of meer aansluitend verkleind spiegelbeeld van de omgeving is te zien, waarbij men over de omliggende gebouwen heen kan kijken.

Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek in Rotterdam bij Depot Boymans van Beuningen
Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek in Rotterdam bij Depot Boymans van Beuningen

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu